MADEN İŞÇİLERİ: İNSANCA ÇALIŞMA VE YAŞAMA KOŞULLARI İSTİYORUZ

MADEN İŞÇİLERİ: İNSANCA ÇALIŞMA VE YAŞAMA KOŞULLARI İSTİYORUZ

Eskişehir’in Mihallıççık ilçesinde faaliyet gösteren Yıldızlar SSS Holding bünyesindeki Doruk Madencilik’e ait kömür madeni ocağında çalışan maden işçileri; ücretlerinin yarıya indirilmesi, bazı işçilerin ücretsiz izine çıkarılması, ayrılmak durumunda olanların kıdem tazminatlarının ödenmemesi, yeraltında çalıştıkları halde sigortalarının yer üstü çalışanı şeklinde yatırılıp maaşlarının yarıya düşürülmesi gibi sebeplerle kendilerini yeraltına kapatıp açlık grevine başlamışlardı. Açlık grevinin 5. gününde devreye giren Türk İş Başkanı Ergun Atalay’ın; cumhurbaşkanı yardımcısı, milletvekilleri, şirket yöneticileri ile görüştüğünü belirterek işçilere tüm alacaklarının ödeneceği sözünü vermesiyle açlık grevi sona ermişti.

Açlık grevinin sona ermesiyle alacaklarını alana kadar yer üstünde oturma eylemelerini sürdüreceklerini belirten işçiler 5 Eylül’den bu yana oturma eylemlerini sürdürüyorlar. Oturma eylemlerinin 10. gününde görüştüğümüz işçiler; yer üstünde çalışıyormuş gibi gösterildikleri için Temmuz ayında yarım yatan maaşlarının kalanının 15 Eylül itibarıyla yatacağının söylendiğini ve önümüzdeki günlerde de kalan alacaklarının tamamının yatırılacağı sözünü aldıklarını belirtiyorlar. Verilen sözlerin yasal hiçbir bağlayıcılığı olmadığının farkında olan işçiler “eğer alacaklarımız yatırılmazsa bizde 91 yılındaki büyük Zonguldak madenci yürüyüşündeki gibi Ankara’ya kadar yürüyeceğiz. Buna hazırız” diyerek kararlılıklarını vurguladılar. Şirketin açlık grevi sürerken yaptıkları açıklamada şirketi TMSF’den devir aldıkları için işçi alacaklarının kendilerini bağlamadıklarını söylediğini hatırlatan işçiler “şimdi TMSF de diyor ki borç şirketin borcu bizi bağlamaz. Bir kere daha gördük ki şirket bize yalan söylüyor” diyerek tepkilerini dile getirdiler. 

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kandilli mevkiinde TTK’ya bağlı Armutçuk Müessesine ait maden ocağında meydana gelen göçük sonrası yaşanan iş cinayetini de hatırlatan işçiler “madenciler için insanca çalışma ve yaşama koşulları istiyoruz” dediler.