DORUK MADENCİLİK İŞÇİLERİ DİRENİYOR: MADENDE 4. GÜN!

DORUK MADENCİLİK İŞÇİLERİ DİRENİYOR: MADENDE 4. GÜN!

Eskişehir’in Mihallıççık ilçesine bağlı Koyunağılı köyünde faaliyet gösteren Yıldızlar SSS Holding bünyesindeki Doruk Madenciliğe ait kömür maden ocağında çalışan işçiler haklarını alamadıkları için kendilerini yer altına kapatıp açlık grevine başladılar. 

2016 yılında TMSF’ye devredilen iş yerinde işçilerin o tarihten beri hak kayıpları yaşadıkları belirtiliyor. Eski adıyla Adularya Yunus Emre Termik Santrali olarak bilinen termik santral ve maden ocağı, 2022 yılının Aralık ayında da TMSF’den Yıldızlar SSS Holding’e devredildi. Devir sonrası yaklaşık 250 işçi ücretsiz izine çıkarılırken izne çıkarılan işçilerin çok kısa bir sürede geri çağırılacakları söyleniyor ancak aradan aylar geçmesine rağmen çağırılmıyorlar. İşçilerin bir kısmı başka yerlerde çalışmaya başlıyor. Kendilerine söz verilen kıdem tazminatlarının ödenmesi de geciktiriliyor. Son olarak Temmuz ayında çalışan işçilerin statüleri yer altından yer üstüne alınca işçiler sabırlarının taştığını ifade ediyorlar. Oturma eylemiyle başlayan direnişleri 31 Ağustos perşembeden beri de yer altında açlık grevi şeklinde devam ediyor. 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

11 yıllık işçi olan Erdoğan sıkıntıların 2016 yılından bu yana biriktiğini ifade ediyor. “2016 yılında biz TMSF’ye devrolduk. TMSF bizim toplu sözleşmeden doğan haklarımız, kıdem tazminatımız gibi birçok hakkımızı gasp etti.  2022’de Doruk Madenciliğe devrolduğumuzda da bize hiçbir açıklama yapılmadı. Haklarımıza dair hiçbir gelişme olmadı. Bu süreçte 250 arkadaşımız ücretsiz izne zorlandı. Dayanabilen arkadaşlarımız dayanmaya çalıştı ancak bir kısmı emekli oldu, bir kısmı başka işler buldu. Bu arkadaşlarımıza kıdem tazminatlarının ödeneceği, toplu sözleşmeden kaynaklanan alacaklarının ödeneceği söylendi. Ama bu kadar zaman geçti hiçbir ödeme yapılmadı. Temmuz ayına geldiğimizde ise bardağı taşıran son damla sigorta girişlerimizin yer altı çalışanı olarak değil yer üstü çalışanı olarak yapılması ve maaşlarımızın yarım yatırılması oldu. Ağustos ayında da böyle olacağı söylendi. Şu an biz şirket yetkililerinden şunları istiyoruz; toplu sözleşmeden doğan haklarımız verilsin, kıdem tazminatlarımız ödensin. Ayrıca bireysel emeklilik sistemi adına hesaplarımızdan kesintiler oldu, maaşına haciz gelen arkadaşlarımız oldu. Bu kesintiler maaşlardan yapıldı ama karşı tarafa ödemeleri yapılmadı. Bu paralarımızın da iade edilmesini istiyoruz. Temmuz ve Ağustos maaşlarımızın ve sigortalarımızın da düzeltilmesini istiyoruz. Geçen hafta yer üstünde eylemlerimize başladık ancak basın açıklaması yapmamıza, Ankara’ya yürüme isteğimize izin verilmedi. Biz de kendimizi yeraltına kapatıp açlık grevine başladık. Bugün 4 gün oldu. Kararlılıkla devam ediyoruz.” 2016 yılında iş yerlerine kayyum atanması ve ardından TMSF’ye devredilmeleriyle sorunlar yaşamaya başladıklarını da belirten Erdoğan; o dönemde de 116 gün maaş alamadıkları bir sürecin yaşandığını ve haklarını ede edebilmek için yine eylemler yaptıklarını anlatıyor. “Sonrasında en azından maaşlarımız düzenli yatmaya başlamıştı ancak toplu sözleşmeden doğan haklarımız ve kıdem tazminatımız yine verilmedi” diyor. “3 tane çocuğum var benim biri ilkokulda, biri lisede, biri üniversiteye başladı. 3 çocukla yaşamak, ay sonunu getirmek zaten çok zorken şimdi bir de maaşımız yarıya düşürüldü. Bu maaşla biz kiramızı, faturalarımızı bile ödeyemiyoruz. Biz haklarımızı istiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz” diyen işçi hayat pahalılığından da yakınıyor. 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

2019’dan beri çalışan Bekir ise işçilerin sadece hak ettiklerini istediğini belirtiyor ve ekliyor; “biz her gün bakalım bu ay maaşlarımız ne olacak, yarım mı yatacak, tam mı yatacak diye düşünmek istemiyoruz. En doğal hakkımızı istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz” diyor. 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Bir diğer işçi ise yeraltında çalıştıkları halde hukuksuzca yer üstünde çalışıyorlarmış gibi görevlendirilme yapılmasına isyan ediyor. “Bu holding herhalde devletten de herkesten de büyük. Öyleymiş gibi davranıyorlar. Kanunsuzca görevlendirme yapıyorlar, bize tebliğ bile etmiyorlar, nasıl olabilir böyle bir şey? 170’i arıyoruz SGK gelsin, kontrol etsin diye, gelen giden yok” diyor. 

İşçilerin eylemleri sürerken Doruk Madencilikten de açıklama geldi. TMSF tarafından termik santrale kömür üretmek için kendilerine devredilmesi gereken ruhsat sahalarının 9 aydır devredilmediği belirtilen açıklamada işçilerin bu devir sorunu nedeniyle ücretsiz izine çıkarılmak zorunda kalındığı ifade edildi. Açıklamanın devamında ise; çalışanların söz konusu tazminat alacaklarının Ekim 2023 itibariyle 6 eşit şekilde yatırılacağının ve çalışmak isteyen personelin de yer üstünde santral işletmesinde görev verilmek üzere istihdam edileceğinin bilgisinin sendikaya tebliğ edildiği belirtildi. Şirket; TMSF döneminden kalan sendikal alacakların ise kendilerini bağlamadığını iddia etti.