Gençlik Örgütleri 6 Mayıs'ta Denizleri Andı!

Gençlik Örgütleri 6 Mayıs'ta Denizleri Andı!

Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Deniz Gezmiş idam edilişlerinin 52. Yıldönümünde Eskişehir'de anıldı. Emek Gençliği, TİP'li Öğrenciler ve Sol Gençliğin katılımıyla gerçekleşen anmada gençlik örgütleri İsmet İnönü Caddesinden Ulus Anıtı önüne yürürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamayı okuyan Emek Gençliği üyesi Berivan Özkara, "1960’lı yılların ikinci yarısında gençlik başta olmak üzere halkın yükselen mücadelesinin öne çıkardığı kişilerin bir bölümü çatışmalarda ve işkence tezgâhlarında katledildi. Bu mücadelenin simgeleri haline gelen Deniz, Yusuf ve Hüseyin, yoğunlaşan baskı ve terör eşliğinde 12 Mart faşist cuntası tarafından 6 Mayıs 1972’de idam edildiler.Onlar baskının, sömürünün olmadığı sınıfsız bir toplumun kurulması nihai amacıyla, emperyalizme ve işbirlikçi egemen sınıfların köhne düzenine ve yöneticilerine karşı taviz vermeden mücadele ettiler. Bu mücadelenin tam zaferi, bugün de işçi sınıfının ve ezilen halkların, baskının ve sömürünün tüm biçimleriyle yok edildiği sınıfsız toplum davasının hedefi olmaya devam ediyor." Şeklinde konuştu. 

Denizlerin mücadelesinin güncelliğini koruduğunu ve bugünkü çıkar çatışmalarının ve emperyalist savaşların karşısında örülmesi gereken mücadelenin ışığı olduğunu vurgulayan Özkara, "Tek adam yönetimi burjuva muhalefeti de yedekleyerek düzenin istikrarını sağlamaya, aralarında Orta Vadeli Program ile 12. Kalkınma Planı‘nın uygulanmasının da olduğu, emperyalist ve işbirlikçi tekellerin kârlarını güvenceye almaya yönelik saldırılar yürürlükte. İktidarı ve muhalefetiyle burjuva-düzen partileri, bu köhne düzenin korunması için ortak bir zeminde buluşmanın yollarını arıyor. Başta ABD olmak üzere batılı emperyalistlerin desteğiyle İsrail’in egemen sınıflarının Filistin’de çocuk yaşlı, kadın erkek ayrımı gözetmeden düzenlediği saldırılar soykırıma varmış durumda. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelesine omuz verdiği Filistin halkı, o gün olduğu gibi bugün de İsrail siyonizminin emperyalizm destekli katliamlarıyla yüz yüze. İşgalci İsrail ordusunun Gazze’ye 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bine yaklaştı.Erdoğan ve tek adam yönetimi, Filistin halkının uğradığı vahşet karşısında sahte gözyaşı döküp, hamasi nutuklar atarken İsrail’le ticari ilişkilerini pervasızca sürdürdü. Ancak halkın yoğun tepkisi üzerine İsrail’le ticari ilişkileri sınırladığını açıklamak zorunda kaldı. 
Türkiye’de ‘68’in mirası her ne kadara yok edilmeye çalışılsa da emekçi halkların yüreğinde Denizler ve temsil ettikleri antiemperyalist duygular yaşamaya devam ediyor. Denizlerden, İmranlara, Terzi Fikrilere devrimcilerin mücadelesi bugün bizlere büyütmemiz gereken alternatifi ve yürümemiz gereken yolun haklılığını bir kez daha gösteriyor. Çünkü onlar ‘Ben ne yaptıysam halkla birlikte ve halk için yaptım’ diyenlerdir. Çünkü onlar idam sehpasında dahi eşitliği ve özgürlüğü bütün ezilenler ve sömürülenler için haykıranlardır." İfadelerini kullandı. 
Anma sırasında kitle "Yusuf Hüseyin Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz!" 
"Faşizme ölüm halka hürriyet! 
"Nehirden Deniz'e özgür Filistin!"  Sloganları ile ses yükseltti.