YSK:KORUMA ALTINDAKİ KADINLARIN KİMLİK BİLGİLERİ GİZLENECEK

YSK:KORUMA ALTINDAKİ KADINLARIN KİMLİK BİLGİLERİ GİZLENECEK

Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı, güvenlikleri nedeniyle adres değiştirmek zorunda kalan, sığınaklardan çıkış yapan ya da yeni giriş yapan kadınların kişisel bilgilerinin gizlenmesi talebiyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulundu. YSK, koruma kararı bulunan kadınların durumunu ilçe seçim kuruluna bildirmesi halinde, sandık çevresinde asılacak olan sandık seçmen listesinde ad ve soyadlarının sadece baş harfleri yer alacağı kararını verdi. Ayrıca, adres bilgileri, ana adı, baba adı, doğum tarihi ve doğum yeri bilgilerinin tamamının gizlenmesi için T.C. Kimlik numarasının ortasında yer alan 5 karakterin ‘*’ işaretiyle gizlenmesi sağlanacak. Seçmen sorgulama ekranı da bu kadınlar için kapatılacak. Sandık Kurulunca Kullanılacak Sandık Seçmen Listesinde ise tüm verilerine tam olarak yer verilecek.

Bu karar, depremden etkilenen ve başka sığınaklara geçişi sağlanan kadınların ve aynı sığınakta kalmaya devam eden kadınların, 17 Mart tarihinden sonra güvenlikleri nedeniyle adres değiştirmek zorunda kalan, sığınaklardan çıkış yapan ya da yeni giriş yapan kadınların nasıl oy kullanacakları hususunda görüş istenmesi sonucunda alındı.

YSK, sığınaklardan çıkış yapan ya da yeni giriş yapan kadınların gizlilik haklarını korumak için sandık seçmen listesinde sadece baş harflerinin yer alması ve T.C. Kimlik numarasının ortasında yer alan 5 karakterin ‘*’ işaretiyle gizlenmesi gibi önlemler almaya karar verdi. Bu karar, 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi için geçerli olacak.