YENİ MÜFREDATA 3 EĞİTİM EMEKÇİSİ SENDİKASINDAN ORTAK TEPKİ

YENİ MÜFREDATA 3 EĞİTİM EMEKÇİSİ SENDİKASINDAN ORTAK TEPKİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), son dönemde eğitim müfredatında yapılacak değişikliklerile yeniden gündemde. 2002'den bu yana birçok kez revize edilen müfredatlar, son olarak 2017/2018 eğitim öğretim yılında yeniden düzenlenmişti. Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir müfredat değişikliği üzerinde çalışıyor. Bakanlık yetkilileri, bu değişikliklerin eğitim sistemine yeni bir bakış açısı getireceğini ve öğrencileri daha nitelikli bir şekilde yetiştireceğini belirtiyor. Ancak eleştirmenler, yeni müfredatın AKP'nin siyasi ideolojisine uygun şekilde şekillendirilerek, öğrencilere tek tip bir düşünce yapısı aşılamak amacı taşıdığını iddia ediyor. Sendikalar ise bu değişikliklerin eğitimde çeşitliliği ve bilimsel bakış açısını göz ardı ettiğini ve ülkeyi çağdışı bir eğitim sistemine sürükleyebileceği uyarısında bulunuyor. Eğitim-Sen Eğitim-İş ve Hür-Eğitim-Sen sendikaları Eskişehir Şube başkanları gerçekleştirdikleri ortak basın açıklaması ile planlanan değişikliklere tepki gösterdi. 

 

Fotoğraf: Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi

Ortak açıklamayı okuyan Hürriyetçi Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Erol Ger, " Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir süredir kapalı kapılar ardında hazırlıkları sürdürülen müfredat değişikliği konusunda basına açıklamalar yapmıştır. Bakan Tekin’in bugüne kadar yaptığı açıklamalardan çıkarılacak en somut sonuç yeni eğitim müfredatının AKP’ nin ideolojik formatında hazırlandığıdır. MEB’in müfredat değişiklikleri ile yapmak istediği tam olarak iktidarın siyasal ideolojik çizgisine donatılmış nesiller yetiştirmektir. Nitekim Milli Eğitim Bakanı, STK olarak tanımladığı tarikat ve cemaatlerin ısrarıyla, ÇEDES projesini uygulamaya sokmuştur. Bu uygulama ile eğitimde ikili bir durum görülmüş, eğitimciler dışlanmıştır. Eğitim evrensel , ahlaki ve insani değerler üzerine oturmalıdır.  Oysaki ÇEDES projesinde görüldüğü gibi din kültürü ahlak bilgisi öğretmenleri yok sayılmış asil işi olmayanlar okullara gönderilmiştir. Yeni müfredat açıklandığında da benzer bir durumla karşılaşılması şaşırtıcı olmayacaktır." dedi. 

Sözlerine devam eden Ger, "Ülkemizde insanlar ve kültürel açıdan var olan farklılıklar ve çok renklilik eğitim müfredatlarında karşılığını hiçbir zaman tam anlamıyla bulmamıştır. Onlar ya hiç görünmez kılınmış ya da “karşı”, “düşman” tarafta gösterilmektedir. Bilimsel bilginin anlamının yitimine yol açan yaklaşım ve toplumsallıktan uzaklaşmış bireycilik dayatılmıştır. Tarihte birçok kez görülen hâkim ideolojiye uygun nesiller yetiştirme hedefi günümüz Türkiye’sinde de görülmektedir.Bugün eğitim ile  AKP’ nin arka bahçesini yaratmak temel hedef olarak görülmektedir." ifadelerini kullandı.