YAKLAŞIK 300 MOYOKURYE BİR HAFTADIR VARDİYA SEÇEMİYOR

YAKLAŞIK 300 MOYOKURYE BİR HAFTADIR VARDİYA SEÇEMİYOR

Eskişehir'de yemek sepetinde çalışan esnaf kuryeler geçtiğimiz hafta Çarşamba gününden beri vardiyalarına giriş yapamıyor.  Bu hafta için de çalışma saatlerini seçemeyen moto kuryeler yetkililerden açıklama beklediklerini söylerken ağır ve düzensiz çalışma koşullarının kuryeleri mağdur etmeye devam ettiğini belirtti.


Geçtiğimiz haftadan beri 300'e yakın kuryenin çalışamadığını belirten bir kurye, "Çalışacağımız saatleri günlük seçiyoruz çünkü yarın ne olacağınız belli değil. Motorun arıza yapıp yapmayacağı belli değil. O yüzden biz günlük seçiyoruz slotlarımızı. Yarın şu saatte çalışacağım diyip seçiyorum sistemden. Çarşamba günü akşamdan sonra normal şartlarda 20-30 slot minimum olan bölümde slot yoktu. Birdenbire slotlar kapandı. Çalışan kişi sayısı ve çalışılacak alan sayısı var. Sayımız son dönemde arttı da. 300 ise bir anda o 350 oldu. Böyle bir kayıp yaşandı. Şu anda çalışan kuryelerin büyük kısmı boşta. Boşta kalan kuryeler az çalıştı o yüzden giremiyor. Benim sürücü puanım 2  Eskişehir genelinde en iyi sürücülük yapanların %2'lik kısmı. Ona rağmen ben giremiyorum sisteme." şeklinde sorunlarını anlattı.
Çalışamadıkları için sistemde puanlarının düştüğünü bu sebeple de çalışma saatlerini belirlerken daha da dezavantajlı duruma düştüklerini söyleyen bir kurye ise , "Algoritma bize saat seçtirmeyince çalışamıyoruz, çalışamayınca da sistemde puanımız düşüyor saat seçemiyoruz, paradakosun içinde kaldık!" ifadelerini kullandı.


ÇALIŞMA SİSTEMİNİN KENDİSİ EN BÜYÜK MOBBİNG ARACI
Teslim edilen paket başına ücret aldıklarını ve günlük masraflarını karşılayabilmek için hızlı paket teslim etmek zorunda kaldıklarını söyleyen bir moto kurye, "Ben bir saat içerisinde kaç sipariş atarsam, onun ücretini alacağım. Ben yarım saatlik yere de gitsem aynı kazancı alacağım. Bir buçuk saat yolu gitsem de aynı kazancı alacağım. Değişen bir şey olmayacak. Zaman bizim için temelinde zaten sorun. Ama bir ittirme var. Gelirimizin önemli kısmı bonuslar. O bonusu tamamlamak için, bonusu alabilmek için yani iki yüz paket sayısını tamamlayabilmek adına senin için en önemli olan şey zaten zaman. En önemli olan şey bu.  İnsanın insana yapmamış olduğu ama aslında en büyük mobbing bu. Kazanabilmemiz için hızlı olmamız gerekiyor. Hızlı olabilmek için de çoğu kurye arkadaşının yaptığı gibi birazcık canımızı riske atıyoruz sistemin yapmış olduğu zamı alabilmek için.." şeklinde konuştu.  


KARŞIMIZDA MUHATTAP BULAMIYORUZ
5 gündür şirket yetkilerine ulaşmaya çalıştıklarını ancak Eskişehir bölge sorumlusundan da bilgi alamadıklarını söyleyen bir kurye, "Bursa Görükle'de iletişim merkezi var. Orayı arayın diyorlar. Ben Eskişehir'deyim niye Görükle'deki merkezi arıyorum? Bursa'da mı çalışıyorum? Ben hadi diyelim aradım, adamı arıyorum. Meşgule atıyor telefonumu, SMS atıyor. Bana diyor ki WhatsApp'tan yes. Aşırı derecede lavali, yani şey liyakatsiz sorunlarımızı çözebilecek bir mekanizma yok muhattap bulamıyoruz." dedi.