ÜNİVERSİTE YEMEKHANESİNDE İNTİHAR EDEN ÖĞRENCİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELİYOR

ÜNİVERSİTE YEMEKHANESİNDE İNTİHAR EDEN ÖĞRENCİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELİYOR

Yaşadığı geçim sıkıntıları ve borçları yüzünden  Anadolu Üniversitesi yemekhanesinde kendini merdiven trabzanlarına asarak intihar eden genç öğrenci R.A ile ilgili Eskişehir’deki siyasi partilerden açıklamalar peş peşe geliyor. İlk açıklama Eskişehir Emek Gençliği tarafından yapıldı. Eskişehir Emek Gençliği sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada;

"Geçtiğimiz Pazar günü Anadolu Üniversitesi Matematik bölümü öğrencisi Resul arkadaşımızın intihar haberini büyük bir üzüntüyle aldık. Resul, 21 yaşında bir üniversite öğrencisi olarak çektiği geçim sıkıntısını ve borçlarını ödeyememesinin getirdiği bunalımın bir sonucu olarak intiharını anlattığı 3 sayfalık bir mektupla ayrıldı aramızdan. Bu senenin başından beri, üniversite yönetiminin ekonomik krizi bahane ederek ard arda 2 kez %300 zam yaptığı yemekhanenin merdivenlerinde yaşamına son verdi. 2020'de 'yemekhane kartımda para kalmadı sadece 1 liram var.' diyerek ekonomik sorunlarını aşamadığı için intihar eden Sibel Ünli'nin de, geçtiğimiz sene tarikat yurdundaki baskılara dayanamadığı için gerisinde bir video mesajıyla intihar eden Enes Kara'nın da üzüntüsü yüreklerimizde hala tazeyken, Resul arkadaşımızın ardında 3 sayfa mektubuyla gelen intihar haberi öfkemizi katladı. 

Biliyoruz ki sıra arkadaşımızın yaşamına son vermesinin sebebi, yalnızca borçları değil. Akp’nin ve onun temsil ettiği burjuvazinin kar ve sömürü düzeninin gençliği ittiği yoksulluk ve geleceksizlik çıkmazıdır. Ekonomik krizi bahane ederek sermayesini katlayanların kırıntılarıyla yaşamak zorunda kalan biz gençlerin yaşadığı bunalımın ve çıkmazın bir sonucudur.

Türkiye'nin hiçbir yerinde hiçbir sıra arkadaşımız yalnız ve çaresiz değildir. Yaşadığımız sorunlar ne kadar ortaksa bilmeliyiz ki aramak zorunda olduğumuz çözümler de o kadar ortak olmalıdır. Sıra arkadaşlarımızın ardında bıraktığı mektuplar, benzer sorunları yaşayan her genç için Emek Gençliği'nin açık mücadele çağrısıdır. Bizleri yoksulluğa ve geleceksizliğe mahkum edenlere karşı dayanışmamızı ve mücadelemizi büyütelim.” ifadelerini kullandı. Türkiye Komünist Gençliği ise “Bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz. Bu sabah saatlerinde eğitim Fakültesi’nden arkadaşımız R A’nın cansız bedeni yemekhanenin trabzanlarında asılı halde bulundu. Arkadaşımızın cebinden çıktığı iddia edilen notta geçim sıkıntısı yaşadığı ve borçları olduğu yazıyor. Bizi her geçen gün daha fazla geçim sıkıntısı ve gelecek kaygısı içinde yaşatan bu düzen bir arkadaşımızı da hayattan koparmıştır. Gençlerin yarınlara umutla bakabildiği insanca yaşayabildiği bir düzen istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Türkiye İşçi Partisi İl Gençlik Örgütü ise olaya dair “Anadolu üniversitesinde bir gencin intihar ettiğini üzülerek öğrendik. Konunun ayrıntıları henüz tam anlamıyla ortaya çıkmamakla birlikte cebinden ekonomik sıkıntılar çektiği yönünde not olduğu duyuldu. Her kesimde artan ekonomik sıkıntılar ülkeyi yaşanmaz hale getirirken gençlerin geleceği her geçen gün artan bir şiddetle çalınıyor. Geçinemeyen, barınamayan, iş bulamayan gençler bunalıma giriyor. Okul sonrası da yurt dışına gitmek isteyen gençlerin umudu tükeniyor. Bu intihar bir cinayettir. Gençliğin geleceğini söndüren bu sisitemdir. Geleceksiz kalan gençliğin tek seçeneği bu düzeni değiştirecek topyekun bir mücadeledir.” şeklinde açıklama yaptı. 

Eskişehir Sol Parti Gençliği ise “ Bugün maalesef bir kez daha bu faşist Akp iktidarının yıllardır süregelen baskıcı politikalarının, ekonomik yönden dışabağımlılık yüzünden dibe vurmuş hayat şartlarının, ülkedeki insanların bilhassa gençlerin hayallerini, geleceklerini hiçe sayan tutumunun sonucuyla karşı karşıya kaldık. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okuyan 21 yaşındaki bir arkadaşımızın en temel gereksinimlerini bile karşılayamadığı, hayat pahalılığı yüzünden okuyamadığı için kendini asarak intihar ettiği haberini aldık. Ülkemizdeki gençlere bir gelecek sunulmuyor, öğrenciler barınamıyor, hayatlarını idame ettiremiyorlar. Tarikat ve cemaatler, bu durumu fırsat bilip yurtlarında barınmak zorunda kalan insanların hayatlarını karartıyorlar. Gençlerimizi öldürüyorlar! Gençlerimiz üniversitesini bitirebilseler bile işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalıyorlar. İmkanı olan gençlerin çoğu da son yıllarda ülkelerini terkedip yurt dışına göç edip orada bir gelecek planı kuruyor. İnsanlara korku salarak onları sindiren, rahatça kendilerini ifade ettirmeyen, onları toplumdan uzaklaştıran rejim yüzünden gençlerimiz atıl bir vaziyette kalmış durumda. Gençler barınabilmeli, ısınabilmeli, düzgün şekilde beslenebilmeli, hayal kurmalı, eğlenebilmeli, kısacası gençliğini yaşayabilmeli. Bu yaşananlara bir son vermemiz gerekiyor. Çürümüş düzeni yıkıp bir arkadaşımızı daha kaybetmemek için mücadelemize devam etmemiz gerekiyor.Genç arkadaşımızın ailesine başsağlığı diliyoruz, acısını paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.