UĞUR MUMCU ESKİŞEHİR'DE KATLEDİLDİĞİ ARACIN ÖNÜNDE ANILDI

UĞUR MUMCU ESKİŞEHİR'DE KATLEDİLDİĞİ ARACIN ÖNÜNDE ANILDI

24 Ocak 1993'te Ankara Karlı Sokak'ta meydana gelen bombalı saldırı sonucunda yaşamını yitiren gazeteci yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak Çarşamba günü Eskişehir'de organize edilen anma töreni ile anıldı. Büyükdere Mahallesi Uğur Mumcu parkında Mumcunun katledildiği aracın önünde gerçekleşen anma etkinliğine çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü katıldı.

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Açılış konuşmasını yapan Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt, "Her 24 Ocak'ta bu katliamı lanetliyoruz. Ama duymuyorlar. Anlamıyorlar, anlamak istemiyorlar. Siyasi cinayetin sağı solu olmaz. Siyasi cinayettir bu. Bu siyasi cinayete, sağcılar ses çıkarmadığı için sağcılar öldü. Solcular ses çıkarmadığı için solcular öldü. Bu bir politikadır. İnsanları susturmak, sömürüyü, zulmü devam ettirmek için uygulanan bir politikadır. Ve bu politikanın sebeplerini bilenler asla ve asla çözmek istememektedirler. Bizim de bunu unutmamızı beklemektedirler. Unutmayacağız. ‘Vurulduk ey halkım unutma bizi’ diyoruz. Unutmayacağız. Unutturmayacağız. Bu cinayetler çözülünceye kadar biz direneceğiz. İtiraz etmeye devam edeceğiz. Çünkü demokratik, sosyal bir hukuk devleti oluncaya kadar mücadele etmek zorundayız." ifadelerini kullandı. 

 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Ardından söz alan Tepebaşı Belediyes Başkanı Ahmet Ataç, " 90'lı yılların başında Sivas'taki toplu katliamlardan sonra 93'le 99 arasında Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Metin Göktepe, Ahmet Taner, Kışlalı gibi de çok değerliyazar, demokrat, halkın yanında olan layık, layık cumhuriyeti kurulan değerleri kaybettik." şeklinde konuştu. 

 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Etkinlikte konuşan CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan İse, "Kimileri çekersek yıkılacak bir duvardan sistemden söz etti. Ama aradan geçen onca zamanda ne tuğla çekildi ne sistem çöktü. Failler de aramızda elini kolunu sallaya sallaya ne yazık ki geziyor. O yıllara geri döndüğümüzde sadece 90'lı yıllarla sınırlı kalmadı. O tarihlerde faili meçhul cinayetler göz altında kayıplar. Cumartesi analarını kimse anlamak istemedi. Haftalar aylar yıllar süren kimi eşini kimi kızını kimi kardeşini kimi oğlunu mezarı olmayan bir noktada aramaya çalıştı. Kimileri kemiklerini istedi kemiklerini bulamadı. Ama cinayetler bununla da sınırlı kalmadı. Ardından peş peşe bazen aydınlarımız bazen kitlesel cinayetlerle bu devam etti. Bugünlere kadar geldi. Bugün bugün bu anıtın altında bir araya gelmişsek onların aydınlanmacı fikirlerinin mirasçısı olarak o değerlere sahipsek yanı sıra şu katliama maruz kalan araca dahi sahipsek işte o Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarımızın onlara omuz veren yoldaşlarımızın çağdaşlaşma yolunda yürüyen Eskişehirli sevgili hemşerilerimizin sayesindedir. Ben artık ağıt söylemek istemiyorum. Ben artık anmalarda bir araya gelmek istemiyorum. Zafer türkülerinin söylendiği günlerde hep birlikte olalım istiyorum. Onun ilk adımı da 31 Mart'tır." dedi.

 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Konuşmaların ardından Mumcu'nun aracının önüne Karanfiller bırakılırken anma töreni barış güvercinlerinin uçurulması ile son buldu.