TÜİK SEÇİM VAADİNDEN DOLAYI DOĞALGAZI 0 SAYACAK, MAAŞLAR ERİYECEK

TÜİK SEÇİM VAADİNDEN DOLAYI DOĞALGAZI 0 SAYACAK, MAAŞLAR ERİYECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yazılı bir açıklama yaparak iktidarın 20 Nisan - 31 Mayıs tarihleri arasında konutlarda ücretsiz sağladığı doğal gazın Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon sepetinde sıfır fiyat olarak yer almasının kamu çalışanları ve emeklilere 6 ay boyunca yapılacak ücret ödemelerini olumsuz etkileyeceğini belirtti. Akın ayrıca doğal gazın enflasyona yaklaşık yüzde 3 oranında etki ettiğini de açıkladı.

CHP'li Akın, açıklamasında şunları söyledi: "Seçim döneminde ücretsiz doğal gaz uygulamasının enflasyon hesaplamasında sıfır fiyat olarak kabul edilmesi, memur ve emeklilere Haziran 2023'ten sonra altı ay süreyle ödenecek ücreti düşürecek. Bu karar, TÜİK'in alacağı enflasyon kararını da olumsuz etkileyecektir."

Akın, TÜİK'in aldığı kararın memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam miktarını da olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekti. İktidarın seçim döneminde konutlarda doğal gazı bedava yapmasının ardından Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) doğal gazın enflasyon sepetinde "sıfır fiyat" olarak kabul edilmesine karar verdiğini belirterek şunları ifade etti: "İktidar, 20 Nisan - 31 Mayıs 2023 tarihleri arasında doğal gazın konut tüketiminde bedava olmasına karar vererek bunu bir müjde olarak sunmuştu. Ancak şimdi TÜİK, mayıs ayında enflasyon hesaplamasında kullanılan sepet içerisinde doğal gazın ağırlığını sıfır fiyat yöntemiyle hesaplayacağını duyurdu. Bu durum, Temmuz 2023'te yapılacak memur ve emekli maaş zam oranının düşmesine neden olacak."

Akın, açıklamasında iktidarın seçim dönemi politikalarının kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarını olumsuz etkilediğini vurguladı.