SEMA PLASTİK İŞÇİLERİ İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYOR

SEMA PLASTİK İŞÇİLERİ İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYOR

 Eskişehir’de bulunan Arçelik’in yan sanayisi Sema Plastik’te çalışan işçiler düşük ücretler, baskılar, kötü yemeklerden şikayetçi. Yaklaşık 100 işçinin çalıştığı fabrikada asgari ücret civarında ücret alan işçiler, bu koşullarda geçinemediklerini ifade ediyor. Taşeronun da olduğu fabrikada çalışan işçiler 1 Mayıs’a da insanca geçinebilecekleri bir ücret talebiyle gideceklerini söylüyor.

 Fabrikada ücretlerin asgari ücret düzeyinde olduğunu ifade eden bir işçi, “Birçok kez zam talep etmemize rağmen işverenin dediği ‘100 TL zam yapalım.’ Yani patron bizlere günlük 3 lira 33 kuruşluk zammı layık görüyor. Bu teklif bizimle dalga geçmek demek” dedi.

 İhtarsız ve tutanaksız bir şekilde işçi çıkarmanın yaygın olduğunu da belirten işçi, “Kıdemli işçiler de dahil olmak üzere hiçbir sağlam gerekçe olmadan, saçma sapan bahaneler üretilerek işçilerin işlerine son verilebiliyor. Vardiya amirleri veya üretim sorumlusu olan kişi istediği işçiyi işten çıkarabiliyor. Bu hukuksuzluğa çok kez şahit oldum” diye konuştu.

"YEMEKLER YETERSİZ"

 Fabrikada çıkan yemeklerle ilgili şikayetlerini dile getiren bir başka işçi de çıkan yemeklerin besin değerinin son derece yetersiz olduğunu ifade etti. Sema Plastik işçisi, “Biz çalışıyoruz, üretiyoruz, patronları zengin ediyoruz fakat onlar bize insan onuruna yakışan bir yemeği bile çok görüyorlar” dedi.

 “Gece vardiyalarında çıkan kahvaltıları görmeniz lazım” diyen işçi şöyle devam etti: “En ucuz malzemelerin kullanıldığı yetmiyormuş gibi kalori açısından da oldukça yetersiz. Çocukların bile doyamayacağı kahvaltı tabakları biz işçilerin önüne atılıyor. Bazı zamanlarda da kahvaltı tabakları eksik geliyor. Yemek molasına sonra çıkan işçilere kahvaltı kalmıyor.”

"FAZLA MESAİYE KALMAMAK NEREDEYSE SUÇ"

 Uzun ve yorucu çalışma saatlerinden bunalan işçiler zorunlu pazar mesailerinden de bıkmış durumda. Pazar mesailerinin zorunlu tutulduğunu söyleyen işçiler, “Bizlere mesai sizin sorumluluğunuz, gelmek zorundasınız diyorlar, mesaiye gelmesek ertesi gün sanki büyük bir suç işlemişiz gibi hesap soruyorlar” ifadelerini kullandılar.

 İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’a giderken insanca bir ücret ve yaşam taleplerinin de olduğunu belirten işçiler, hayat pahalılığından, iğneden ipliğe gelen zamlardan usandıklarını söylüyor. Geçinmenin her geçen gün zorlaştığını ifade eden işçiler, ücretlerinin iyileştirilmesinin ve ek zam talebinin yanı sıra, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını da talep ediyor. Ayrıca Fransa ve İngiltere’de emekçilerin yaptığı eylemleri de takip ettiklerini ifade eden işçiler, “Bizim ülkemizde daha fazla hak kaybı yaşanıyor. Bizim de böyle kitlesel bir şekilde gösteriler yapmamız lazım” diyor.