MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA: MESEM'LERDE İŞ GÜVENLİĞİ YOKMUŞ!

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA: MESEM'LERDE İŞ GÜVENLİĞİ YOKMUŞ!

MESEM projesi yürürlüğe girdiği Şubat ayından itibaren tartışma konusu olmuştu. Meslek lisel öğrencilerin staj adı altında çalıştığı işletmelerde iş kazaları ve ağır çalışma koşulları gündemde önemli yer tutarken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin staj veya mesleki beceri eğitimi aldığı 94 bin 301 Mesleki Eğitim Merkezi'nde (MESEM) gerçekleştirilen denetimler sonucunda, iş sağlığı ve güvenliği şartlarına uymayan 8 bin 406 iş yerinin anlaşmasını iptal etti.

MEB tarafından yapılan açıklamaya göre, meslek birlikleriyle işbirliği içinde yürütülen denetimlerde, toplam 94 bin 301 işletme incelendi. Bu incelemeler sonucunda iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uymadığı tespit edilen 8 bin 406 işletme ile sözleşmeler sonlandırıldı.

Bu işletmelere, uygun koşullar sağlanıncaya kadar öğrenci gönderilmeyeceği belirtildi. Sözleşmesi sona erdirilen iş yerlerindeki öğrenciler ise diğer işletmelerde eğitimlerine devam edecekler.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, 2023 yılında MESEM'lerde 14 yaş ve altında 22 çocuk işçi, 15-17 yaş arasında ise 32 çocuk işçi hayatını kaybetti. 2024 yılında ise Arda Tombul, çalıştığı MESEM'de başını iş makinasına sıkıştırması sonucu, 17 yaşındaki Murat Can Eryılmaz çalıştığı inşaatın 8. katından düşerek ve 18 yaşındaki Beyzanur Hatmorioğlu'nun yine çalıştığı MESEM'de vücudunun yüzde 80'i yanarak ciddi kazalar geçirdi.