KAMU MÜLKLERİNDE KİRA ARTIŞI YASAĞI YERİNE YÜZDE 1000'LİK ARTIŞ! ESNAFIN MAĞDURİYETİ ARTIYOR

KAMU MÜLKLERİNDE KİRA ARTIŞI YASAĞI YERİNE YÜZDE 1000'LİK ARTIŞ! ESNAFIN MAĞDURİYETİ ARTIYOR

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eskişehir'deki konut, tarla, bahçe ve mesken niteliğindeki vakıf arazilerinde yüzde 1000'lere varan oranlarda kira zamları uyguladı. Bu astronomik zamlar, vatandaşları büyük mağduriyetle karşı karşıya bıraktı. Eskişehirliler, uzun yıllardır kullanmakta oldukları arazilere yapılan aşırı zamlar nedeniyle hayat pahalılığına bir de bu ek yükün eklenmesinden şikayetçi. Mağdurlar, geçim sıkıntısı içinde oldukları bu dönemde yüzde binlere varan kira bedelleriyle baş etmekte zorlandıklarını dile getiriyor.  

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kiralara uygulanan astronomik zamlara Meclis’te tepki gösterdi. Çakırözer, “Evi, bahçesi, tarlası vakıf arazisi üzerinde olan binlerce köylümüze çıkarılan kira faturası yüzde 1.000, evet yüzde 1.000 artırıldı! 3 bin liralık bedel 30 bin liraya çıkarıldı. Bu yapılan ahlaksızlıktır, vicdansızlıktır. Hayat pahalılığının, zamların sorumlusu bu halk, Eskişehir köylüsü değildir. Beceriksizliğinizin bedelini halka yüklemekten vazgeçin” dedi.

TBMM'de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Eskişehir'deki arazilerine uyguladığı yüksek zam karşısında tepkisini dile getiren Çakırözer şu ifadeleri kullandı: "Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eskişehir köylülerinin yıllardır mesken ve tarla olarak kullandığı vakıf arazilerine astronomik zamlar yaparak tepki çekti. Binlerce köylü, evi, bahçesi, tarlası vakıf arazisi üzerinde olanların kira faturaları yüzde 1.000, evet yüzde 1.000 artırılarak 3 bin liralık bedel 30 bin liraya çıkarıldı. Çifteler, Mahmudiye, Alpu, Odunpazarı ve diğer ilçelerimizdeki köylerde yaşayan vatandaşlarımız, yüksek kira bedelleri nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kalabilir. Körhasan, Mesudiye, Dikmen, Aktaş, Eminekin, Yıldızören, Osmaniye, Abbashalimpaşa ve daha birçok köyde çiftçiler tarım ve hayvancılıktan kopabilir. Emekliye, memura, emekçiye maaş zammına gelince enflasyonu yüzde 40, yüzde 50 gösterenler, sıra çiftçi ve köylüden alınan yüzde 1.000'lik artışa gelince kepçeyle, kazanla saldırıyorlar. Bu yapılan ahlaksızlıktır, vicdansızlıktır. Hayat pahalılığının, zamların sorumlusu bu halk, Eskişehir köylüsü değildir. Beceriksizliğinizin bedelini halka yüklemekten vazgeçin." 

Çakırözer, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Eskişehir'deki arazilere uyguladığı yüksek zamların gerekçesini sormak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a bir soru önergesi hazırladı. Çakırözer, Bakan Ersoy'a şu soruları yöneltti: "Eskişehir'de Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşınmaz/gayrimenkul sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı konut, kaçı dükkan ve tarla vasfında bulunmaktadır? Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Eskişehir'de kiraya verdiği gayrimenkul/taşınmaz sayısı nedir? Bu gayrimenkuller/taşınmazlar şahıs/şirket olarak belirtilmek üzere kimlere kiralanmıştır? Bu gayrimenkullerden/taşınmazlardan ne kadar gelir elde edilmektedir? Eskişehir'deki vakıf arazilerine fahiş oranda zam yapılmasının gerekçesi nedir?