İŞTEN ÇIKARMALAR, DÜŞÜK ÜCRET VE ZORLU ÇALIŞMA KOŞULLARI: ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİNİN İSYANI

 İŞTEN ÇIKARMALAR, DÜŞÜK ÜCRET VE ZORLU ÇALIŞMA KOŞULLARI: ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİNİN İSYANI

Hayat pahalılığı ve düşük zamlar, özel sektörde çalışan öğretmenlerin ana gündem maddelerinden biri haline gelmiş durumda. Ancak Bahçeşehir Koleji Eskişehir Kampüsü öğretmenleri için bir başka endişe kaynağı, işten çıkarılmak.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'na üye olan ve aynı zamanda Bahçeşehir Koleji tarafından işten çıkarılan bir öğretmenle konuştuk. Genç öğretmen, bu sürecin nasıl başladığını, nasıl ilerlediğini ve mevcut durumu bizimle paylaştı.

Yapılan düşük zamların, maaşlarını zaman zaman asgari ücretin altında bıraktığını dile getiren öğretmen, kendilerine uygulanan ders saati ve diğer çalışma koşullarının da kanunen yasak olduğunu vurguluyor, “Birçok sıkıntı yaşıyorduk, maaşlara yapılan zamlar gülünç dereceydi, ders saat sayımız ve diğer tüm koşullar da üstüne eklenince sendikalaşıp eylem yaptık” diyor genç öğretmen. Eylemin içeriğini ise “Tüm öğretmenler o gün siyah kıyafetler giyip okul bitimi törenden sonra beraber alkış tuttu. Buradaki amacımız öğretmenlere asgarinin de altında yaşam koşullarını reva gören okulları teşhir etmekti.” şeklinde anlatıyor. “Bu eylemden sonra mobbinge uğradıklarını belirten öğretmen, öğretmenler odasına astıkları sendika afişlerininin yöneticiler tarafından yırtıldığını da belirtip “öğretmenleri yıldırmak için adeta geniş çaplı bir kampanya başlatılmıştı” diyor.   “Okul yöneticisi Canan Madenoğlu tüm sendikalı öğretmenleri öğrenmek için sendikadan üye listesi istedi, tabi ki sendika bunu kabul etmedi. Sonrasında ise okul yöneticisi Canan Madenoğlu bu öğretmenleri tek tek odasına çağırıp okulun genel merkezine özür mailleri atmaları gerektiğini aksi takdirde işten çıkarılacaklarını söyledi” şeklinde çarpıcı bir iddiada bulunuyor. 

Atılması istenen mesajların içeriğinin ise “okulun marka değerini zedelediğim için özür dilerim, bundan haberim yoktu, okulunuzda çalışmaya devam etmek istiyorum” şeklinde olduğunu söylüyor. Öğretmenlerin bir kısmının bu mesajları gönderdiğini bir kısmının da sadece “sizinle çalışmaya devam etmek istiyorum” şeklinde mesaj gönderdiğini belirtip “Fakat özür mesajı atmış olsun ya da olmasın birçok öğretmen arkadaşımızı işten çıkardılar” diyor. Buna benzer birçok olay yaşandığını aktarıp, bu sefer de patronla yaşanan bir olay anlatıyor; “Bahçeşehir Kolejleri’nin sahibi Enver Yücel beraberinde ortakları ile okula gelip okuldaki bu sendikalaşma bitmezse okulu kapatacağını ve hepimizin işsiz kalacağını söyledi. Akabinde ise bir öğretmen arkadaşımızla aralarında bir diyalog geçti ve Enver Yücel biz öğretmenlere "Sizin gibi öğretmen olmaz, biz sendikalı öğretmenleri öğretmen olarak görmüyoruz, size de sendikanıza da saygı duymuyoruz" dedi.” diyerek maruz kaldıkları mobbingi anlatıyor.

Genç öğretmen okulun tazminatlarını ödemeyi reddettiğini, bu yüzden hukuki süreç başlattıklarını belirten öğretmen, “Alacağımız hem kıdem tazminatı hem de sendikal tazminat var, şu an sendika avukatları bu süreci yürütüyor” diye de ekliyor. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın 1 Ekim’de Ankara’da TBMM önünde olacağını belirten öğretmen “Özlük haklarımızı geri almak,taban maaşı sağlamak gibi taleplerimiz var. Bu taleplerde ısrarcıyız. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası olarak tüm eğitim emekçilerini 1 Ekim’de Ankara’ya davet ediyoruz” diye noktalıyor.