İSİG MECLİSİ AĞUSTOS AYINDA İŞ CİNAYETLERİNDE YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİ SAYISINI DUYURDU

İSİG MECLİSİ AĞUSTOS AYINDA İŞ CİNAYETLERİNDE YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİ SAYISINI DUYURDU

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2023 yılı ağustos ayına dair iş cinayetleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, yılın ilk 8 ayında 1255 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti; bu vakaların yüzde 69'u ulusal medyadan, yüzde 31'i ise işçilerin yakınları, iş sağlığı uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel medya aracılığıyla derlendi. Ağustos ayı içinde ise 201 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi.

Görsel. İSİG Meclisi

İSİG Meclisi, 2011 yılından bu yana düzenli olarak aylık iş cinayetleri raporlarını yayımlıyor ve bu süreç içinde, koronavirüs salgını ve Soma maden faciası dışında 200'den fazla işçinin ölümünün yaşandığı ayların sayısının altı olduğunu belirtti. İSİG Meclisi tarafından yapılan açıklamada, "Bu tablo, 'Türkiye Yüzyılı' olarak adlandırılan dönemin işçilere vaat ettiği gerçeklik ile çelişmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki ölümler, yaralanmalar, sakatlıklar ve meslek hastalıkları..." ifadeleri yer aldı.

İNŞAAT VE TARIM İŞÇİLERİ CAN VERİYOR

Ağustos ayında, inşaat sektöründe, özellikle mevsimlik tarım ve orman işçileri arasında ve taşımacılık işkolunda meydana gelen ölümler öne çıktı. İş cinayetlerinin sektörel dağılımı şu şekilde:

Görsel: İSİG Meclisi

ARTAN SERVİS KAZALARI DİKKAT ÇEKİYOR

İhmal edilen önlemler ve dikkatsizlik sonucunda ağustos ayında 200'den fazla işçi hayatını kaybetti. Özellikle taşımacılık ve tarım sektörlerinde trafik ve servis kazaları, inşaat sektöründe yüksekten düşmeler, enerji ve inşaat sektöründe elektrik çarpmaları, çalışma koşulları kaynaklı olarak (sıcak hava koşullarında çalıştırma, aşırı ve uzun süreli çalıştırma) her sektörde görülen kalp krizleri ve beyin kanamaları, ayrıca tarım sektöründe traktör kullanımına bağlı ezilmeler iş cinayetlerinin başlıca nedenleri arasındaydı.

Ağustos ayında iş cinayetlerinin nedenlere göre dağılımı ise şu şekilde oldu:

Görsel: İSİG Meclisi