İŞÇİ SINIFININ BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜ: ESKİŞEHİR'DE BİNLER 1 MAYIS'I KUTLADI

İŞÇİ SINIFININ BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜ: ESKİŞEHİR'DE BİNLER 1 MAYIS'I KUTLADI

Eskişehir'de, Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve Eskişehir Bilecik Tabip Odası'nın bir araya gelerek oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi, Emek ve Dayanışma Günü kutlama programını düzenledi. Kutlamalar, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma ruhuyla gerçekleşti. Ulus Anıtı Meydanı'ndan başlayarak Gazi Yakup Satar Caddesi boyunca Büyük Park'ın önüne kadar devam eden bir kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Yürüyüşün ardından CHP, EMEP, TKP, TİP gibi birçok siyasi partinin ve meslek örgütlerinin katılımıyla gerçekleşen mitingde binler yer aldı. 

1 Mayıs tertip komitesinin miting alanında yaptığı açıkılamada, "Bugün ülkemizde milyonlarca işçi ve emekçi yüksek enflasyonla mücadele etmek zorunda bırakılıyor. Her geçen gün daha da yoksullaşıyoruz. Bugün bankalar, holdingler, şirketler, tekeller karlılık rekorları kırarken, biz işçiler emekçiler açlığa, sefalete, yoksulluğa mahkûm ediliyoruz. Holdinglerin devasa vergi borçları tek kalemde affedilirken, vergi yükünü yine biz işçiler ve emekçiler sırtlıyoruz. Savaşa, diyanete, silah sanayine bütçe var, ancak sağlığa, eğitime, emekçilere, emeklilere bütçe yok öyle mi? Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz ve haykırıyoruz. Nitelikli, ulaşılabilinir ve ücretsiz bir eğitim ve sağlık istiyoruz. Ve kazanana kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. 
Zam yağmuru hiç durmuyor. Her güne yeni zamlarla uyanıyoruz. Milyonlarca işçi, emekçi ve emekli geçinemiyoruz diyoruz. Sesimizi duyan yok. Yetkililer, sorumlular karşımızda üç maymunu oynuyor. Yerel seçimler gösterdi ki eğer siz işçilerin ve emekçilerin taleplerini görmezden gelirseniz, emekçileri açlığa ve sefalete mahkum ederseniz hem sandıklarda hem de meydanlarda yenilirsiniz." şeklinde açılşış yapıldı. 

Bölgesel savaşlar ve emperyalist rekabet, yoksul emekçiler üzerinde ağır bir yük oluşturduğu vurgusu yapılırken, "İsrail, Filistin’e bombalar yağdırmaya, çocuk, kadın, ihtiyar demeden Filistinlileri katletmeyi sürdürüyor. Gazze’de yaşanan bu insanlık dramına tüm emperyalist ülkeler sessiz kalıyor. Siyonist İsrail’in yaptığı katliamları, vahşeti kınayarak geçiştirmeye çalışıyor. Ülkemizde de AKP iktidarı iç politikada kullanışlı bir aparat olarak gördükleri Filistin meselesini “Biz düşersek Gazze düşer”e kadar abartılı hale getirmişlerdi. Ancak bugün biliniyor ki Türkiye İsrail ile ticarete devam etmektedir. Yapılan bütün anlaşmalar hala yürürlülüktedir. AKP’ye 1 Mayıs Meydanlarından sesleniyoruz; İsrail ile ticari anlaşmalarınızı sonlandırın, yaptığınız tüm açık-gizli anlaşmaları iptal edin. Ancak böyle bir yaklaşımda olursanız Filistin halkıyla samimi bir dayanışma göstermiş olursunuz." ifadelerine yer verildi. 

Konuşmanın sonunda birleşme ve insanca yaşam için mücadelesini büyütme çağrısı ise, "Bu taleplerimizi ve özlemlerimizi kazanana kadar mücadele edeceğiz. Fabrikalarda, iş yerlerinde, mahallelerde, semtlerde, okullarda mücadelemizi büyüteceğiz, yaygınlaştıracağız. Biz kazanacağız. Birlikte kazanacağız. İşçi Sınıfı Kazanacak. Emekçiler Kazanacak. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın birlik, mücadele ve dayanışma. şeklinde yinelendi. 

İşçiler emekçiler siyasi parti ve meslek örgütleri üyeleri Mustafa Özarslan'ın gerçekleştirdi konser ile halaylar ve şarkılar eşliğnde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladılar.