GÖÇ MÜZESİ OLACAKTI TÜGVA KIRAATHANESİ OLDU!

GÖÇ MÜZESİ OLACAKTI TÜGVA KIRAATHANESİ OLDU!

Eskişehir'in tarihi Odunpazarı bölgesinde 2015 yılında Türk Dünyası Vakfı ve Eskişehir Valiliği tarafından kamuya ait arsa üzerine inşa edilen 'Eti Şehir ve Göç Müzesi', 9 yıldır hizmete açılmamasının ardından TÜGVA Kıraathanesi'ne dönüştürüldü. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ETİ Şehir ve Göç Müzesi'nin TÜGVA'ya verilmesini Meclis gündemine taşıdı ve konu hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'dan açıklama talep etti.

Fotoğraf: Utku Çakırözer

TBMM’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiylesoru önergesi veren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Seçim döneminde iktidar partisinin adayları çıktıkamu kaynaklarını vakıflara aktaracaklarının vaadini verdi! Seçimleri kazanamadılar ama şimdi iktidar eliyle kaynak aktarımına devam ediyorlar! ETİ Göç MüzesiTürkiye’nin ilk göç müzesi olacaktı! Kültür ve turizm şehri, aldığı göçler nedeniylemozaikler şehri dediğimiz Eskişehir’de hemşehrilerimiz tam 9 yıldır bu müzenin açılmasını bekliyor. Arazi kamunun, tamamlanan bina kamunun şimdi TÜGVA’ya devri yapılmış. TÜGVA burayı kıraathane yapmış, kendilerine kazanç sağlayacak. Bu devir, tahsisi kim yaptı, nasıl yaptı? Eskişehirlilerin kaynaklarının vakıflara peşkeş çekmeye kimsenin hakkı yok. Müze yapacağız diye kamu kaynaklarını kullanılıp, kıraathaneye çevrilmesinin, Eskişehir’in en büyük şirketini, Eskişehirlileri kandırmanın hesabı sorulmalı, sorumluları cezalandırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Fotoğraf: Utku Çakırözer

Çakırözer Bakan Ersoy’un yanıtlaması talebiyle TBMM’de verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

  • 2015 yılında temeli atılan ETİ Şehir ve Göç Müzesi 9 yıldır neden hayata geçirilmemiştir?
  • ETİ Şehir ve Göç Müzesi’nin TÜGVA’ya tahsisinin gerekçesi nedir?
  • Bu tahsis kim ya da kimler tarafından, nasıl yapılmıştır?
  • Müzenin TÜGVA’ya tahsisinde müzenin yapımında sponsor olan ETİ yönetiminin onayı alınmış mıdır?
  • Bu müzenin yapımı için Türk Dünyası Vakfı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı olmak üzere kamu kaynaklarından ne kadar harcama yapılmıştır?
  • TürkDünyası Vakfı harcamalarının denetimi yapılmakta mıdır?