ESKİŞEHİR MİLLETVEKİ SÜLLÜ: ÜRETİCİ CAN ÇEKİŞİYOR

ESKİŞEHİR MİLLETVEKİ SÜLLÜ: ÜRETİCİ CAN ÇEKİŞİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, buğday, arpa, mısır ve pamuk üreticilerinin ardından pancar üreticilerinin de ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirterek, açıklanan pancar alım fiyatının çiftçileri tatmin etmediğini ifade etti. Süllü, çiftçilerin emeklerinin karşılığını alamadan pancarlarını Türkşeker'e teslim ettiğini ve bu durumun çiftçileri zor durumda bıraktığını söyledi. Ayrıca, mısır üreticilerinin de fiyat iyileştirmesi talep ettiğini dile getirdi.

Türkşeker'in 2023 şeker pancarı alım fiyatını ton başına 1.855 TL olarak açıklaması, üreticiler arasında memnuniyetsizliğe neden oldu. CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, bu fiyat artışının, çiftçilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu ve girdi maliyetlerindeki artışın çok altında olduğunu belirtti. Süllü, pancar üretimine yönelik bu fiyat politikasının yerli üretimi tehlikeye sokabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyonun yüzde 61 olduğu bir dönemde, pancar alım fiyatındaki yüzde 27,9 artışın kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Süllü, “Mazotu, gübresi, ilacı, işçiliği ve hasadı derken maliyetler sürekli olarak artarken enflasyon artış oranının çok altında bir alım fiyatı belirlenmiş durumda. Geçen yıl yıl mazot 18 liraydı, şu anda 41 lira. Nakliye masraflarında en az yüzde 200 oranında artış yaşandı. Gübre yüzde 50 arttı. Çiftçi para kazanmayacaksa neden ekmeye devam etsin?” şeklinde konuştu.