ESKİŞEHİR HACI BEKTAŞ KÜLTÜR VAKFI VE ALEVİ DERNEKLERİNDEN ÇEDES'E KARŞI BASIN AÇIKLAMASI

ESKİŞEHİR HACI BEKTAŞ KÜLTÜR VAKFI VE ALEVİ DERNEKLERİNDEN ÇEDES'E KARŞI BASIN AÇIKLAMASI

İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve İl Müftülükleri arasında imazalanman ve İmamların, müezzinlerin Ahlaki danışman sıfatıyla okullara gönderilmesini kapsayan ÇEDES uygulamasına Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hacı Bektaş Veli Derneği Eskişehir Alevi Dernekleri Platformu ve çeşitli Sivil toplum Kuruluşları ortak basın açıklamasıyla karşı çıktı. Açıklamayı Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Mahsuni Ilgın okudu. 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Açıklamada, "Son yıllarda çocuklarımız okullarda musluklardan temiz olmayan suyu içip, kantinden bir tost dahi alamazken; kalabalık sınıflara mahkûm edilmişken, mesleki eğitim adı altında sermayeye çocuk işçi olarak sunulurken, ailesi zengin öğrenci ile yoksul öğrenci arasındaki eşitsizlik makası daha da açılmışken, eğitim emekçileri açlık sınırında ücretlere mahkûm edilmişken, 1 milyona yaklaşan atanmayan öğretmen varken, şimdi de eğitim dışında pedagoji dahi almamış ve görevleri camilerde hizmet veren İmamların çocuklarımızı bilinçsiz ve kontrolsüz eğitime tabi tutulması Laiklik temel ilkelerine aykırıdır." ifadeleri kullanıldı, "ÇEDES protokolü hukuksuzdur: Anayasamıza, yasalara ve yönetmeliklere açıkça aykırıdır. Laik ve bilimsel eğitimle taban tabana zıttır."denildi.  

Uygulamanın Okullarda ve toplumda gericiliği ve ayrımcılığı körükleyeceği vurgulanırken Ilgın, "Ülkemizin en birincil meselesi gericilik ve siyasal İslam olduğunu hatırlatıyor, içinde bulunduğumuz çağdaş, laik ve aydın toplumuz adına hükümetin bu türden toplumun huzur ve barışını bozacak uygulamalardan vaz geçmesini talep ediyoruz.
Hükümetin toplum içerisindeki halkların eşitliği adına uygulamalarında inanç ile ideolojiyi birbirinden ayrı tutarak siyasal din dayatmadan vazgeçmesi tüm ülkenin yararına olacaktır. Siyasal dinciliğin okullara girmesine karşı bu mücadele hepimizin mücadelesidir!" dedi.