ESKİŞEHİR EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU: DARBEYE HAYIR ATALAY'A ÖZGÜRLÜK!

ESKİŞEHİR EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU: DARBEYE HAYIR ATALAY'A ÖZGÜRLÜK!

Eskişehir Emek Ve Demokrasi Platformu, Türkiye İşçi Partisi'nin tutsak, Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında tahliye kararının uygulanmamasını Hamamyolu Yediler Parkı'ndan Adalar'a yürüyüş gerçekleştirip basın açıklaması yaparak protesto etti. Emek Partisi, Halkevleri, Sol Parti, TİP, CHP gibi birçok siyasi partinin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen yürüyüşte katılımcılar, "AKP halka hesap verecek!" ve "Yaşasın demokrasi mücadelemiz!" gibi sloganlarla ses yükseltti.

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu adına yapılan basın açıklamasında, Hatay Milletvekili Can Atalay'a yönelik Anayasa Mahkemesi kararına Yargıtay tarafından verilen "hukuki değeri yok" kararı büyük bir tepkiyle karşılandı. 27 Ekim 2023'te hak ihlali kararı verilen olayın, 21 Aralık 2023'te yinelenen kararıyla ilgili yapılan açıklama, hukuksuz bir duruma işaret etti.

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının Anayasa'nın 153. Maddesi gereği nihai ve bağlayıcı olduğunu belirten platform sözcüsü Özgür Erhun, "Anayasaya göre Anayasa Mahkemesi’nin kararları gerçek ve tüzel bütün kişileri bağlamaktadır, dolayısıyla nihaidir. Yargıtay’ın verdiği karar, Anayasa’nın 153. Maddesinde belirtilen bu hükmün açıkça ihlalidir. Verilen karar, Hatay halkının iradesinin gaspına ve insan haklarının ihlal edilmesine yol açtığı gibi, hukuk devleti ilkesine de aykırıdır. Yargıtay’ın bu girişimi, Anayasayı yok sayan bir darbe girişimidir. AYM kararını tanımayan ve Anayasayı ayaklar altına alan hakimler hakkında derhal soruşturma başlatılmalıdır." şeklinde konuştu.

Son olarak, platform sözcüsü, Cumhuriyetin kazanımlarını savunma ve özgür, eşit bir ülke için mücadele etme kararlılığını vurgulayarak, "Tüm yetkilerin sarayda toplandığı tek adam rejimine ve yargı eliyle başlatılan anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışan bu darbe girişimine karşı özgür ve demokratik bir ülke için ayağa kalkma zamanıdır. Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu olarak bu girişim karşısında tüm gücümüzle ve kararlılığımızla duracağız. Eşitlik, hukuk ve adaletten yana bir memleket mücadelesinde bir adım geri atmayacağımızı ilan ediyoruz." ifadelerini kullandı.