ESKİŞEHİR'DE İŞÇİLER, EMEKÇİLER, İŞSİZLER, EMEKLİLER VE ÖĞRENCİLERDEN ORTAK ZAM EYLEMİ

ESKİŞEHİR'DE İŞÇİLER, EMEKÇİLER, İŞSİZLER, EMEKLİLER VE ÖĞRENCİLERDEN ORTAK ZAM EYLEMİ

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformunun hayat pahalılığını ve hükümetin bunun karşısında uyguladığı yetersiz maaş iyileştirmelerini protesto etmek için düzenlediği basın açıklaması, Eskişehirli işçi, emekçi, genç ve işsiz vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleşti. Birçok sendika meslek örgütü ve siyasi partinin de katıldığı açıklamada "İnsanca yaşam istiyoruz!" ve "Sermayeye değil emekçiye bütçe!" sloganlarının yankılandığı Hamamyolu'nda emeklisinden öğrencisine kamu emekçisinden işsizine vatandaşlar sloganlarla, dövizlerle ve yaptıkları konuşmalarla zamları protesto etti, insanca bir yaşam için  taleplerini sıraladı. 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Emeklilerin sorunlarını dile getirmek üzere konuşma yapan  Seval Sürücü, "Biizm emekliler olarak en çok zorumuza giden torunlarımıza harçlık verirken elimizin titremesi, emekliler olarak hakkımız olan insanca yaşayabileceğimiz maaşları mutlaka alacağız." şeklinde konuştu.

 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Ardından Eskişehir'de yaşayan üniversite öğrencilerinin yaşadığı sorunlardan ve acil ihtiyaçlarından bahseden üniversite öğrencisi Berivan Özkara, "biz buraya çeşitli illerden okumaya gelen Yaklaşık 110 bin üniversiteli öğrenciyiz. Fakat yalnizca 12 binimiz kyk yurtlarında yer bulabiliyor. Kapasitelerin yetersiz olduğu gibi koşullarınin da oldukça kötü olduğunu hepimiz biliyoruz. Çalışma alani olmayan,öğunlerinin yetersiz oldugu 35 metrekare alanda5- 6 kisinin barinmaya çalıştığı yurtlar." ifadelerini kullandı. KYK yurtlarında kalamayan öğrencilerin ise ağır kira yüküne ya da cemaat yurtlarına mahkum edildiğini vurgulayan Özkara, "Kykda yer bulamayanlarımız ise her dönem %100 zamlarla artan, bugünlerde 6-7 binlere varan 1+1 ev kiralarıyla karşı karşıya."Evere cikamayan ogrenciler ise tarikat-cemaat yurtlarına mahkum. Bu koşullarda bizler için tarikat yurtlarinda barinmak seçenekler arasinda bir seçenek değil bir dayatmadır." şeklinde konuştu. Özkara atanan rektörler, üniversitelerin demokratik ve özerk yapılarının giderek ortadan kalkması ve eğitim materyallerine ulaşımın zorlaşması üzerine ise, "Tüm bunlarla birlikte, üniversitelerin özerkliği ve kendi içindeki demokrasisi büyük bir yıkımla karşı karşıya. Okullarda kayyum rektörler, öğrencileri ilgilendiren kararlar alırken, üniversitelerin asıl öznesi olan bizlere; danışılmıyor bile. Karar süreçlerinin hiçbirinde yokuz! Daha geçen dönem hocamız hazırladığıı sınav soruları gerekçe gösterilerek görevinden uzaklaştırıldı. Daha 10 gün önce Anadolu üniversitesi  yemekhaneye %80 zam yapti. Ve biz bunları sadece üniversitenin duyuru sitesinden öğrenebiliyoruz. Online süreçte eğitim niteliğini kaybetti ve üniversiteli öğrenciler saatliği 20-25 tl olan cafelerde calişmaya mahkum edildi. Ders materyallerime ulaşamayan arkadaşlarımız ise eğitimden mahrum bırakıldı. Bu süreci yaşarken zamlari hayatimizda en agir haliyle hissediyoruz. Bizler tek adam yönetiminin sermaye yanlısı ve emekçi düsmani bir eğitim sistemi yarattığını biliyoruz. Tüm bunların karşısında biraraya gelecek, ögürtlenecek ve mücadele edeceğiz. Bu koşulları değiştirmek için başka çaremiz yok." dedi.

Öğrencileri ve gençleri de mücadeleye çağıran Özkara,"Karma eğitimi hedef alanlara karsı laikliği, üniversiteleri sermayeye peşkeş çekenlere karsi parasiz egitimi, hocalarımıza acilan sorusturmalara alinan kararlara karşı bilimsel egitimi, atanan ve ogrencilerin iradesini yok sayan rektörlere karşı demokratik üniversiteyi savunacağız. Bizler okul öncesi egitimden universiteye kadar bütün oğrenim süreçlerinde anadilde egitim mücadelemizden vazgeçmeyecegiz. Bizler işçi sınıfının genç kuşakları olarak, bu talepleri işçi sınıfının değiştirici rolünü  bilerek mücadelemizde büyütecegiz." diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Kamu emeçilerinin eriyen maaşlarını ve taleplerini dile getirmek için söz alan sağlık emekçisi Erhan Kamış, "20 yıllık laborantım, komu emekçisiyim hayatımın hiç bir döneminde yoksulluğu bu kadar derinden hissetmemiştim." dedi. Emekçilerin talepleri için mücadelede birleşmesi gerektiğini söyleyen Kamış, "Burada taleplerimizi dile getirerek Eskişehir'den başlangıcı yapalım!" diyerek tüm emekçileri mücadeleye çağırdı. 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Hafta boyunca yaşanan ani zamların geri alınması için binlerce imza toplayan Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, topladığı imzaları CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jane Nur Süllü'ye teslim etti. Utku Çakırözer yaptığı konuşmada, "Eskişehir'in milletvekilleri olarak aldığımız bu imzaların mecliste ulaşması gereken yere ulaşması için, bunu duyması gereken herkesin duymasını sağlamak için teslim alıyoruz. Bu dilekçeler ve talepler çok kutsal. Emekli arkadaşlar da söyledi 16 milyon emekliden 6 milyonu yapılan zammı alamadı, bizler mecliste gece yarılarına kadar direndik." şeklinde konuştu. 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Açıklamaların ardından Eskişehirli emekliler işçiler ve öğrenciler, "birleşe birleşe kazanacağız!" sloganları attı.