ESÇEVDER: CENGİZ HOLDİNG ESKİŞEHİR'İ ZEHİRLEYECEK

ESÇEVDER: CENGİZ HOLDİNG ESKİŞEHİR'İ ZEHİRLEYECEK

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER), Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş.'nin Alpagut ve Atalan mahallelerinde planladığı Siyanürlü Altın-Gümüş maden ocağı, cevher zenginleştirme, hazır beton tesisi ve su temin göleti projesine karşı bir basın açıklaması yaptı. Dernek, projenin çevresel etkilerine dikkat çekerek, Cengiz Holding'in bu projede 4,5 milyar TL harcayarak 713 hektarlık alanda Altın-Gümüş çıkarma planına karşı çıkıyor.

ÇED dosyasına göre, projenin uygulanmasıyla 713 hektarlık alanın 542 hektarı ormanlık alandan oluşmakta, bu durumun orman kaybına neden olabileceği belirtilmektedir. Su temini için yapılan planlamaların mevcut kaynaklarla karşılanamayacağı, bu nedenle Sakarya nehrine, derelere ve göletlere başvurulacağı ifade edilmektedir. Ancak dernek, bu su temininin Sakarya nehrini zehirleyerek Bilecik ve Adapazarı illerini etkileyebileceği uyarısında bulunmakta. 

ESÇEVDER Başkanı Sadık Yurtman konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "ÇED alanının 713 hektarlık kısmının 542 hektarı Ormanlık alanı kapsamaktadır. Buda Ormanlarımızın yok olmasını beraberinde getirmektedir. ÇED Raporu na göre yıl da 12.5 milyon ton su harcanacak olup, bu suyu yağmur ve Avlanmış deresinin üzerine kurulacak Su temin göleti ile karşılanması mümkün değildir. Bu suyu temin edebilmek için Sakarya nehrine, derelere Tarpak, Samrı, Alpagut Göletlerine ve akarsulara göz diktiğini açıktır. Yine Rapora göre 1.Derece Arkeolojik sit alanı 1nolu ocağın kuzey doğusuna 1800 metre, kuzeyine ise 220 metre, yığın liç alanı batısına 3300 m. olduğu belirtilmiş olup, Bu durumda 1.Derece Arkeolojik sit alanlarının yok edileceği şimdiden kabul edilmiştir.Bura da 3. derece Arkeolojik sit alanı da mevcuttur. Arazi dağlık ve sarp yamaçlı olup, maden sahası Atalan mahallesine 1300 metre ve Tekeciler mahallesine 2900 metre olmasından dolayı dinamit patlatmalarında mahalleler deprem olmuş gibi sallanacaklardır. Ayrıca Türkiye’nin narenciye ve sebzelerini % 20 sini sağlayan Sarıcakaya vadisi bu siyanürlü Altın çıkarma sevdası yüzünden yok olacak olup, ileride telefisi mümkün olmayan yaralar açılacaktır." dedi