ERİS VARYANTI YAYILIYOR, COVİD GERİ Mİ DÖNÜYOR?

ERİS VARYANTI YAYILIYOR, COVİD GERİ Mİ DÖNÜYOR?

Covid-19'un Omicron varyantı, çeşitli alt varyantlarını üretmeye devam ediyor. Eris (EG.5.1 subvaryantı) adlı yeni bir alt varyant, şu ana kadar 51 ülkede tespit edilmiş durumda. Türkiye'de henüz görülmemiş olsa da bu, bulunmadığı anlamına gelmiyor.

Omicron'un bir alt varyantı olan (EG.5), ilk kez 17 Şubat 2023'te raporlandı. 19 Temmuz 2023 tarihinde ise 'gözlem altındaki varyant' olarak sınıflandırıldı. Hem Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 7 Ağustos 2023 raporuna göre hem de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin verilerine göre, toplam 51 ülke bu varyantı bildirdi.

Türk Toraks Derneği (TTD) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. B. Oya İtil, virüsün beklendiği gibi mutasyona uğradığını ve bu evrimin normal bir sonucu olarak farklı varyantların oluştuğunu açıkladı. İtil, "Covid-19 etkeni olan Sars-Cov-2 virüsü, Omicron varyantının küresel ölçekte yaygınlaşmasıyla birlikte alt varyantları da tespit edilmeye başlandı. Eris alt varyantı, hâlâ Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Kore Cumhuriyeti, Japonya, Kanada, Avustralya, Singapur, Birleşik Krallık, Fransa, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde görülmekte" dedi.

TTD Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ebru Çakır Edis ise EG.5 varyantının dünya genelindeki oranlarında son haftalarda önemli bir artış olduğuna dikkat çekti. Edis, "19-25 Haziran 2023 haftasında yüzde 7,6 olan varyantın küresel yaygınlığı, 17-23 Temmuz 2023 haftasında yüzde 17,4'e çıktı" şeklinde konuştu.

Şu ana kadar elde edilen bulgulara göre, Eris'in halk sağlığına olan riski küresel düzeyde düşük olarak değerlendiriliyor. Yaygınlığının artmasına ve bağışıklık kaçışı özelliklerine rağmen hastalık şiddetinde herhangi bir değişiklik gözlenmedi. Edis, "Benzer özelliklere sahip olan Eris varyantı, artan sıklığıyla bazı ülkelerde hatta küresel çapta baskın hale gelebileceği öngörülüyor. Ülkemizde henüz vaka rapor edilmemiş olsa da, standart Covid-19 koruma önlemlerine devam etmek büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.