ENAG VE TÜİK ENFLASYON VERİLERİNİ AÇIKLADI

ENAG  VE TÜİK ENFLASYON VERİLERİNİ AÇIKLADI

ENAG'A GÖRE ENFLASYON ARTIYOR, GÖZ ARDI EDİLEN DOĞALGAZ İKİ PUAN ETKİLİYOR

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) seçim öncesi ücretsiz olarak dağıtılan doğal gazın enflasyon hesaplamasında "göz ardı edilmesi" nedeniyle iki farklı enflasyon verisi açıkladı.

İlk senaryoya göre, mayıs ayında doğal gaz fiyatının değişmediği varsayımıyla aylık tüketici enflasyonu yüzde 7,35 olarak gerçekleşti ve yıllık enflasyon yüzde 109,01 oldu. Ocak-mayıs dönemi enflasyon oranı ise yüzde 38,06 olarak kaydedildi.

İkinci senaryoya göre ise, mayıs ayında doğal gazın 0 (sıfır) TL olduğu varsayımıyla aylık tüketici enflasyonu yüzde 5,68 olarak gerçekleşti ve yıllık enflasyon yüzde 105,45 oldu. Ocak-mayıs dönemi enflasyon oranı ise yüzde 36,59 olarak hesaplandı.

Tüm harcama gruplarına bakıldığında, mayıs ayında fiyatlar artış gösterdi. En yüksek aylık enflasyon yüzde 23 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda kaydedildi. Sağlık sektöründe fiyatlar yüzde 17,60, ev eşyası grubunda ise yüzde 13,21 arttı.

Mayıs ayında bütün harcama gruplarında fiyatlar artarken, en düşük artış yüzde 2,67 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşti.

ENAG sepetindeki ürünler arasında geçen ay en yüksek fiyat artışı yüzde 34,01 ile cilt ve vücut ürünlerinde gözlendi. En büyük düşüş ise yüzde 3,20 ile şehirlerarası otobüs ücretlerinde yaşandı.

TÜİK' GÖRE İSE ENFLASYON DÜŞÜYOR,

 

TÜİK, geçtiğimiz hafta doğalgazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıs ayındaki enflasyon hesaplamasında "sıfır fiyat" yöntemini uygulayacağını duyurmuştu. Bu durumda doğalgaz fiyatı "zam görmemiş" gibi değil, tamamen yokmuş gibi kabul ediliyordu. Uzmanlar, herkesin aynı şekilde yararlanamayacağından dolayı bu uygulamanın hesaplamaların tam anlamıyla doğru olmayabileceğini belirtmişti.

Mayıs ayında enflasyon oranları açıklandı ve yıllık enflasyon yüzde 39,59, aylık enflasyon ise yüzde 0,04 olarak gerçekleşti.

Nisanda aylık enflasyon yüzde 2,39 olarak kaydedilmişti, ancak yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 43,68 seviyesine gerilemişti. Baz etkisiyle enflasyon gerilese de fiyatlar hala artmaya devam etmektE.