EMEP ESKİŞEHİR İL ÖRGÜTÜ: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, EMEKÇİLER, HALKLAR İÇİN EKMEK KADAR, SU KADAR ÖNEMLİ!

EMEP ESKİŞEHİR İL ÖRGÜTÜ: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, EMEKÇİLER, HALKLAR İÇİN EKMEK KADAR, SU KADAR ÖNEMLİ!

Emek Partisi Eskişehir İl Örgütü 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü sebebiyle gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda yaşanılan hak ihlallerine dikkat çekti.  Türkiye'de basın özgürlüğü endeksindeki gerileme ve gazetecilere yönelik baskılar, Emek Partisi Eskişehir İl Başkanı Ceren Kökoğlu tarafından yapılan basın açıklamasında vurgulandı. Türkiye'nin uluslararası sıralamadaki kötü durumu, gazetecilerin tutuklanması ve kamu yayıncılığının tarafgirliği gibi endişe verici gelişmelerle birleşiyor. Açıklamada, halkın doğru haber alma hakkının savunulması gerektiği ve gazeteciliğin suç olmadığı vurgulanarak, Türkiye'deki basın özgürlüğü mücadelesine dikkat çekildi.

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Kökoğlu açıklamasında, "Türkiye, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne, bu yıl da “çok vahim” durumda olan ülkeler sınıfında giriyor. 100’den fazla Filistinli gazeteci, İsrail ordusu tarafından katledilirken, uluslararası kurumlar seyrediyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün, 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’yi 180 ülke içerisinde 158. sırada yer aldı. Bu sıralara ile Türkiye, medya özgürlüğünü durumu itibariyle “Çok vahim” kategorisinde kaldı." şeklinde konuştu.

Kürt gazetecilerin yaptığı haberlerden dolayı göz altına alındığı, Basın İlan Kurulunun keyfi uygulamalarla gazeteleri cezalandırdığını söyleyen Kökoğlu, "Türkiye Gazeteciler Sendikası verilerine göre, Türkiye’de yazdıkları ve söyledikleri nedeniyle 16 gazeteci ve medya çalışanının cezaevinde bulunuyor.  İşçi ve emekçilerin sesi olan Evrensel gazetesinin resmi ilan ve reklam hakkının Basın İlan Kurumu tarafından gasp edilmiş olması, iktidarın halkın haber hakkını ödün vermeden savunan basın organlarına ve gazetecilere yönelik tutumunun açık bir göstergesidir. Türkiye’de halkın ihtiyaç duyduğu doğru bilgiye dayalı habercilik için çaba gösteren internet medyası, bir rutin haline gelen erişim engelleri ve içerik kaldırma kararlarıyla boğuşuyor." dedi. 

Ayrıca İsrail'in Gazze'de halen sürdürdüğü katliamlarda gazetecelerin de yaşamını yitirdiğini belirten Kökoğlu, "Gazze'deki savaş, Ekim 2023'ten bu yana gazetecilere ve medyaya karşı işlenen rekor sayıda ihlale sahne oldu. En az 22'si görev başında olmak üzere 100'den fazla Filistinli gazeteci İsrail ordusu tarafından katledilirken, 2024 RSF Endeksi’nde, işgal altındaki ve İsrail bombaları altındaki Filistin (157.), gazeteciler için güvenlik açısından dünyanın en kötü on ülkesinden biri haline geldi. Bu tablo, uluslararası örgütlerin tepkisiz kalarak verdikleri onayla gerçekleşti. Dünyanın pek çok başka coğrafyasında ve ülkesinde de, gazeteciliği halka karşı sorumluluk duygusuyla yapmaya özen gösteren gerçek gazeteciler üzerindeki baskılar devam ediyor." ifadelerini kullandı. 

Emek Partisi Eskişehir İl Başkanı Ceren Kökoğlu açıklamasını, "Gazetecilerin üzerindeki zulüm son bulsun! Tutuklu basın emekçilerini serbest bırakın! Gazetecilik Suç Değildir!" şeklinde sonlandırdı.