EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN YÜRÜYÜŞ KOLU ESKİŞEHİR'E ULAŞTI: İMAM CAMİDE ÖĞRETMEN OKULDA!

EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN YÜRÜYÜŞ KOLU ESKİŞEHİR'E ULAŞTI: İMAM CAMİDE ÖĞRETMEN OKULDA!

Eğitim Sen üyeleri, birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği bir yürüyüş gerçekleştirdi. Atatürk Lisesi önünden Hamamyolu Yediler Parkı'na kadar "Laik, bilimsel, demokratik eğitim", "ÇEDES hemen iptal edilsin", "Karanlığa teslim olmayacağız" sloganlarıyla yürüdüler. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de yürüyüşe katıldı. Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, yürüyüşün başlangıcında bir açıklama yaptı.

 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Alkan, hükümeti sert bir dille eleştirerek, "Bugün AKP iktidarı aslında Türkiye toplumuna tek bir şeyi dayatıyor: Fakirsiniz, açsınız ama dini anlamda sizi donatacağız. Burada AKP aslında işçilere, emekçilere, yoksullara, kamu emekçilerine, emeklilere, sokaktaki aç yurttaşlarımıza bir şey vaat etmiyor. Tek bir amacı var, toplumu kutuplaştırıp seçimi almak ve aynı zamanda gizli İMF politikalarını Türkiye’de hayata geçirmektir. 22 yıl önce iktidara geldiklerinde Türkiye’nin öz kaynaklarını, kamu iktisadi teşekküllerini sermayeye peşkeş çektiler. Okullarımızda bizler Eskişehir’de bir tebeşir parası dahi toplanmasına müsaade etmiyorduk. Bugün Eskişehir’in okullarında 35 bin lira 40 bin lira kayıt parası topluyorlar" dedi.

Ayrıca, ÇEDES ve benzeri protokollerle imamların okulları devraldığını ifade eden Alkan, laik eğitim mücadelesine sonuna kadar devam edeceklerini belirtti. Alkan aynı zamanda Eğitim Sen yürüyüşünün İzmir'de düzenlenecek büyük bir miting ile sona ereceğini açıkladı

.

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Ardından Söz alan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kuru, 12 Eylül darbesi sonrasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu hale geldiğini belirtti. Kuru, "Ondan önce bu ders seçmeliydi ve dinde zorlama olmaz anlayışıyla hareket ediliyordu. Ancak darbeler sonrasında bu ders zorunlu hale getirildi. Şimdi yeni bir sivil darbeyle karşı karşıyayız. Etkileri hala devam ediyor. Bu darbenin ardından açılmasına 2 hafta kala yeni bir zorunlu dersle karşılaştık, Din Değerleri ve Ahlak. Sanki ahlak ve değerlerimiz tamamen dine endekslenmiş gibi seçmeli derslerden biri zorunlu hale getirildi" dedi.

Kuru, iktidarın eğitim sistemindeki uygulamalarıyla öğrencileri kendi çizgisine çekmeye çalıştığını belirterek, "Öğrencilerimiz artık siyasal iktidarın çizgisine çekilmek isteniyor. Hangi projeyle? ÇEDES projesiyle. Adı çok masum gözüküyor ama arkasında ne var? Tabletler, bisikletler ve benzeri vaatler var ama arkasında ellerini oluşturarak bekleyen dinci vakıflar, tarikatlar ve cemaatler var" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'nı eleştiren Kuru, Bakanlığın Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile başka bir eğitim sistemi oluşturmaya çalıştığını iddia etti. Kuru, ÇEDES protokolünü de eleştirerek, bu protokolün yıllarca sürebileceğini ve dindar ve kindar bir nesil projesinin adım adım örülmek istendiğini ifade etti. Kuru, ÇEDES ve benzeri protokollere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.