DİSK'İN ANKARA YÜRÜYÜŞÜ SÜRÜYOR, ESKİŞEHİR'DEN VERGİDE ADALET GELİRDE ADALET TALEPLERİ YÜKSELDİ

DİSK'İN ANKARA YÜRÜYÜŞÜ SÜRÜYOR, ESKİŞEHİR'DEN VERGİDE ADALET GELİRDE ADALET TALEPLERİ YÜKSELDİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun Pazartesi günü başlattığı "Gelirde Adalet, Vergide Adalet!" yürüyüşü bugün Eskişehir'e Ulaştı. Disk Başkanlar Kurulu üyelerinin ve Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu DİSK'li işçilerce Eskişehir Ulus Önünde Sloganlar ve alkışlarla karşılandı. Ardından Adalar mevkiine kadar yürüyş gerçekleştirip basın açıklaması düzenleyen Kortejden "Gelirde adalet, vergide adalet!", ve "Zafer direnen emekçinin olacak!" sloganları yükseldi. 

Yürüyüşün ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu gerçekleştirdiği konuşmada, "İstanbul'dan çıktık yola ve yola çıkarken değerli arkadaşlar DİSK Yönetim Kurulu olarak yürüyoruz. Dedik ki bu
yolda umut var. Ve hep birlikte bu umudu büyüterek yürüyoruz.Adım attığımız ilk andan itibaren her adımda yürüdüğümüz her metrede kat ettiğimiz her kilometrede bu umudu bizimlebirlikte büyüten milyonların sesiyle soluğuyla beraber yürüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

ÜRETTİĞİMİZ DEĞERDEN PAYIMIZI ALMAK İÇİN YÜRÜYORUZ

Çerkezoğlu yaptığı açıklamada ücretlere yapılan zamların, TÜİK eliyle açıklanan enflasyon rakamlarıyla erimeye mahkum edildiği vurgusunu yaparak, "Hepimiz çalışıyoruz, üretiyoruz. Bizimalın terimizle, bizim ürettiklerimizle büyüyor bu ülke. Ama ürettiğimiz değerden aldığımız pay her gün daha fazla düşüyor. Çünkü Türkiye'de bütün emek gelirleri hepimizin ücreti Türkiye İstatistik Kurumu'nun o yalan yanlış,  enflasyon rakamıyla belirleniyor. O nedenle her gün alım gücümüz geriliyor, ücretlerimiz düşüyor. Yüksek enflasyon karşısında hepimiz her gün biraz daha yoksullaşıyoruz. O nedenle ürettiğimiz değerden payımızı almak için yürüyoruz. Gelirde adalet için yürüyoruz. Bugün bu ülkede milyonlarca emekli, yıllarca çalışmış, üretmiş milyonlarca emekli, açlık sınırının bile yarısında uydurdukları o ucube sistemle hazineden tamamlamayla yedi bin beş yüz lirayla hayatını sürdürmeye çalışıyor. Yedi bin beş yüz lirayla. Bugün Türkiye'de açlık sınırı on dört bin lirayı geçti." şeklinde konuştu. 

VERGİYİ ARTIRMAK İSTİYORSANIZ REKOR KIRAN ŞİRKETLERİNİZDEN ALIN!

Vergi dilimleri, dolaylı vergiler ve şirketlere yapılan vergi aflarına dikkat çeken Çerkezoğlu, "Dünyanın en adaletsiz vergi sistemi Türkiye'de. KDV, ÖTV dediğimiz o dolaylı vergiler yani en yoksulun da en zenginin de işçinin de patronun da şu marketlerden bir kilo domates, patates, soğan alırken ödediği vergi devletin topladığı toplam vergilerin dörtte üçünü geçti. Bir ülkede dolaylı vergilerin oranı ne kadar yüksekse o ülkede vergi adaletsizliği o kadar büyüktür. Bununla da kalmıyorlar. Bizim daha ücretimizi almadan peşin peşin ödediğimiz gelir vergisinin oranı çok yüksek. Ve vergi dilimleri bilerek, isteyerek düşüp belirlendiği için hemen bir üst vergi dilimine giriyoruz. Bu da ücret artışlarımız. Ücretimiz vergilerle her gün daha fazla eriyor. Ocak'ta, Şubat'ta, Mart'ta aldığımız ücreti Eylül'de, Ekim'de, Kasım'da alamıyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey yok. O nedenle bu adaletsiz vergi sistemini değiştirmek için yürüyoruz sevgili dostlar. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adaletli bir vergi sistemi için yürüyoruz. Buradan şehir meydanından bir kez daha ülkeyi yöneten AKP iktidarına sesleniyoruz. Eğer vergi gelirlerini artırmak istiyorsanız daha fazla vergi toplamak istiyorsanız artık işçinin, emekçinin, emeklerin halkın cebine bakmaktan vazgeçin. Etrafınıza bakın etrafınıza. O kör rekorları kıran şirketlere bakın. Bankaların kat ve kat artan bilançolarına bakın. Kur korumalarını artıran milyonlar kazananlara bakın. Çekin elinizi artık ekmeğimizden artık yeter." dedi.

DİSK yönetim kurulu yarın saat 09:00'da Eskişehir'den hareket ederek Ankara yürüyüşüne devam edecek.