DİSK ESKİŞEHİR'DE 15-16 HAZİRAN DİRENİŞİNİ ANDI

DİSK ESKİŞEHİR'DE 15-16 HAZİRAN DİRENİŞİNİ ANDI

 DİSK Eskişehir Bölge Temsilciliği ve Disk'e bağlı sendikalar, 15-16 Haziran işçi direnişlerinin 53. yıldönümünde Ulus Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamayı okuyan Zeynep Kaya,  "Yaklaşık yarım asır önce DISK'in kapatılma girişimlerine karşı ayaklanan işçi sınıfı, 15-16 Haziran 1970'te yaşamı durdurmuş, şalterleri indirerek alanları doldurmuştu. İşçiler, sendikalarını, örgütlenme haklarını savunmak için direnmişti.  İşçiler fabrikaları boşaltarak yollara aktılar. Ne polis coplar, ne panzerler, ne de barikatlar... Birleşen işçileri hiçbir şey durduramadı. Direnişe şehit verdiler bu yürekli insanlar. Yaşar Yıldırım, Mustafa Bayram ve Mehmet Gündak adlı işçiler öldü. Hükümet 16 Haziran 1970'te sıkıyönetim ilan etti, Kemal Türkler başta olmak üzere çok sayıda sendikacı ve işçi tutuklandı. Binlerce işçi işten çıkarıldı. Ancak DİSK'i kapatmaya yönelik girişimler boşa çıkarıldı. O nasırlaşan ellerin yumruğunu vurduğu gün, 15-16 Haziran işçilerin DİSK'e güvendiği ve sahip çıktığı gün, özgür sendikalara sahip çıktığı gündür. Bugün güçlerini ellerinden alınan işçi sınıfının haklarına direnen, tehditler altında yaşamını sürdüren arkadaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz." ifadelerini kullandı. Sözlerine devam eden Kaya, " Güvencesiz çalışma, lağvedilen özgürlüklerin kamuda ve belediyelerde bile devam ettiği günümüzde, cinayetler durmak bilmiyor. İnsanca bir ücretle, insanca bir çalışma ortamında, güvenceli bir iş hakkımıza sürekli olarak el uzatılıyor. Emekli olmak zaten zor iken düşük maaşlar nedeniyle emeklilikte bile çalışmak zorunda kalıyoruz. Tüm bu sorunlar karşısında yapmamız gereken bellidir: Örgütlerimizi büyütmek, birliğimizi sağlamlaştırmak ve mücadelemizi yükseltmek. 53 yıl önce sendikal haklar için ayaklanan işçi sınıfı, bugün de haklarını sahip çıkmak için birleşmek ve mücadele ederek kazanmak zorundadır. 53 yıl önce olduğu gibi, 53 yıl sonra da kurtuluş birliğimizdedir, kurtuluş ortak mücadelemizdedir, kurtuluş ellerimizdedir. Tüm işçileri kendi ellerimizle kurduğumuz, boykot ettiğimiz ve savunduğumuz DISK çatısı altında bir araya gelmeye çağırıyoruz." şeklinde konuştu.

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

İşçiler "İnadına sendika, inadına Disk!"  ve "Kahrolsun sarı sendikacılık!" Sloganları attı. Açıklamaya TİP, EMEP Halkevleri gibi siyasi kurumlar ve CHP Eskişehir milletvekili Jale Nur Süllü katıldı.