DİSK-AR TÜİK'İN DOĞALGAZ HESAPLAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

DİSK-AR TÜİK'İN DOĞALGAZ HESAPLAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

TÜİK'ın doğal gaz fiyatlarının enflasyon hesaplamasından düşürüleceği yönündeki açıklamasına ilişkin DİSK-AR'dan tepki geldi. DİSK-AR, "TÜİK, çalışanların ekmeğiyle oynamaktan vazgeçmelidir" şeklinde bir açıklama yaptı.

TÜİK, 29 Mayıs 2023 tarihinde yayımlanan 16 numaralı kamuoyu duyurusunda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun doğal gaz tüketimine ilişkin kararının Tüketici Fiyat Endeksi'ne etkisini açıkladı. Buna göre, doğal gaz fiyatı TÜFE'de sıfır olarak kabul edilecek ve enflasyon buna göre hesaplanacak. Bu durumun 2023 yılı Mayıs ayında enflasyonun aşağı yönlü kuvvetli bir etkiyle karşılaşmasına neden olacağı belirtildi.

DİSK-AR, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,

"Doğal gaz fiyatının sıfır kabul edilerek yapılan enflasyon hesaplaması birçok sorun ve emekçiler açısından büyük kayıplar yaratabilir. TÜİK tarafından 04521 olarak numaralandırılan ve ‘şehir gazı ve doğal gaz’ olarak adlandırılan maddenin TÜFE'ye etkisi yüzde 2,9'dur. Doğal gaz fiyatının sıfır olarak kabul edilmesiyle, geriye kalan ve enflasyona yaklaşık yüzde 97,1 oranında etki eden bütün maddelerin aylık enflasyonunun yüzde 2,9'dan az olması durumunda aylık TÜFE eksi değerlere gerileyecek. Veya enflasyon aylık olarak sıfır ya da çok az artmış olacak. Bunun sonucunda yılın ilk dört ayında yüzde 15,2 olan 4 aylık enflasyon oranı kalan iki ayda (Mayıs ve Haziran) gerileyebilir veya artmayabilir. Bu durum milyonlarca işçinin, memurun ve emeklinin gelirini olumsuz olarak etkileyebilir" ifadeleri yer aldı.