DEMİRYOL-İŞ ESKİŞEHİR ŞUBESİ: ÖZELLEŞTİRMEYE TEŞEBBÜS DAHİ EDEMEZLER

DEMİRYOL-İŞ ESKİŞEHİR ŞUBESİ: ÖZELLEŞTİRMEYE TEŞEBBÜS DAHİ EDEMEZLER

TÜLOMSAŞ’ın (Türkiye Lokomotif Motor Sanayi AŞ.)özelleştirileceğine dair iddiaların gündem olması üzerine Demiryol-İş Eskişehir Şubesi adına Şube Başkanı Ramazan Kaya basın açıklaması yaptı. Bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Kaya “Son günlerde basınımızda ve sosyal medyalarda çıkan bir takım nahoş haberler üzerine, gerek çalışan arkadaşlarımız ve gerekse de Eskişehir halkımız tarafından çok sık sorulara muhatap olduğumuz için şuan sizlerle bir arada karşınızdayız.

Öncelikle önünde bulunduğumuz kurum, bundan yaklaşık 130 yıl önce 1894 te Hicaz demiryolu projesi kapsamında Cennet mekânı olsun Ulu hakan Abdülhamit Han tarafından Cer Atölyesi, tamir bakım atölyesi olarak kurulmuş, Cumhuriyet öncesi Kurtuluş savaşımızda da top tüfek malzemeleri üretimiyle görev yapmış ve etrafında ki yerleşimlerle de, yaklaşık kuruluşundan 30 yıl sonrada 1925 de ESKİŞEHİR il olmuştur. Yani biraz geriye gidildiğinde, her aileden en az bir ferdin Demiryolcu olduğu şehirdir ESKİŞEHİR.

Kuruluşundan bugüne Cer Atölyeleri zaman içerisinde EDF Eskişehir Demiryolları Fabrikası adı altında 1950 li yıllarda buharlı Mehmetçik lokomotifinden ana hat KARAKURT lokomotiflerini imal etmiş, 1970 de ELMS Eskişehir Lokomotiv ve Motor Sanayii Müessesesi adı altında günümüzde de TCDD miz tarafından halen kullanılmakta olan sayıları 400 ün üzeri 24000 lik Dizel_Elektrikli lokomotifleri %85 e varan yerlilik oranıyla imal etmiş, 1986 yılına geldiğinde TÜLOMSAŞ Türkiye Lokomotif Motor Sanayi AŞ. Genel Müdürlüğü adı altında gerek YUNUS EMRE serileriyle yerli manevra lokomotifleri gerekse Amerikan GE firması işbirliğiyle hem TCDD ile ülkemizin ve yurtdışına IRAK, İRAN dan İNGİLTERE’ye, FİNLANDİYA’ya kadar lokomotofler ihraç etmiş ve Bundan 3 yıl öncesi Sivas ve Adapazarı ile birlikte Genel Müdürlüğü Ankara'da olan Türkiye raylı sistemler anonim şirketinin TÜRASAŞ ın Eskişehir bölge müdürlüğü olarak faaliyetine devam etmektedir.” dedi. Yapılan çalışmaların yerli ve milli olmasını vurgulayan Kaya “Değerli basın mensupları sizler aracılığıyla da duyurmak isteriz ki bugün bu tesislerde kendi mühendis ve işçilerimizle tamamen YERLİ ve MİLLİ teknolojimizle çok şükür yeni nesil ana hat lokomotifi ESKİŞEHİR 5000 adı altında protatifini gerçekleştirmiş şuan raylara inmiş testleri yapılmaktadır. Hani 1961 de ülkemizde olmayan yapılamaz denen otomobili ilk yerli otomobilimiz DEVRİM’i 129 günde bu tesiste üreten ustaların çırakları, bugünde Hava sahamızda İHA’lar SİHALAR ne ise Karada TOGG ne ise ALTAY tankımız ne ise Demiryollarında da ESKİŞEHİR-5000 lokomotifi odur deyip, çok şükür üretimini gerçekleştirmiş raylara indirmiş ve TCDD mizin büyük bir ihtiyacını karşılayacak seri üretime hazır hale gelmiş, ülkemizin milyonlarca EURO luk yurtdışından ithalini ortadan kaldırmıştır. Ülkemiz, Dünyada YHT i kullanan 8.ülke olurken Türkiye’miz de İlk YHT seferi Eskişehir-Ankara arasında yine Eskişehir’de başlamıştır.” dedi. Art niyetli gündem oluşturma çabasının varlığına dikkat çeken Kaya “Bulundukları şehirlerle Gerek Sivas ta gerek Sakarya da ve gerekse Eskişehir de ETLE TIRNAK gibi olmuş bir TÜRASAŞ Bölge FABRİKALARI ve DEMİRYOLLARI üzerinde “Asla oyun oynanmasına Müsaade edilmeyecektir.

Bizler için böyle plan ve söylentileri içeren bu durum, iktidar muhalefet ayrımı yapmaksızın, şehrimizi temsil eden tüm milletvekillerimizi duyarlılığa ve sahip çıkmaya çağırdığımız  “Siyaset üstü”bir durumdur. Birilerinin canı gerçekten böyle istiyor düşünüyorsa da Meclisimizin Alt komisyonlarına bile teklifine şehrimizi temsil eden milletvekillerimiz “Asla müsade edeceklerine inanmıyoruz” 

Çünkü; “Demiryolları Eskişehirimizin namusudur”

İşçisiyle memuruyla gerek çalışanlarımız, gerek Demiryol-iş imiz ve tüm memur sendikalarımız, TÜRKİŞ imiz ve memur konfederasyonlarımız hepsinden de öte Eskişehir halkı asla böyle teşebbüslere “Asla müsaade etmeyecektir”

Bu konuda Genel başkanımız ve TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Ergün ATALAY ın da ifade ettiği gibi teşebbüs dahi edemezler.”diyerek sözlerini tamamladı.