BAZI OKUL MÜDÜRLERİNİN VELİLERE GÖNDERDİĞİ SİYASİ İÇERİKLİ MESAJLARA EĞİTİM-SEN'DEN TEPKİ GELDİ

BAZI OKUL MÜDÜRLERİNİN VELİLERE GÖNDERDİĞİ SİYASİ İÇERİKLİ MESAJLARA EĞİTİM-SEN'DEN TEPKİ GELDİ

Eskişehir'deki bazı okul müdürlerinin, 31 Mart yerel seçimlerine dair hukuki ve etik kuralları göz ardı eden mesajlar yayınladığı bilgisi ortaya çıktı. Bir okul müdürünün velilere gönderdiği mesajda, Nebi Hatipoğlu'nun danışmanlarının, "cumhur ittifakı" adaylarına ücretsiz geziler düzenleyeceği belirtilerek, belirli bir siyasi gruba destek verildiği ima edilmekte. 

"Arkadaşlar şöyle bir durum var . Nebi Hatipoğlu  beni bilir sever , danışmalarıda arkadaşımız. Bayan velilerimize ücretsiz seyitgazi firigya gezisi  yapmak isterler .Katılmak isteyen olursa sayı bildirmemizi ve ona göre planlama yapacaklarını söylediler.İlk teklifi de bizim velilerimize yapmak  için aradılar .Bu hafta yeterli sayı olursa, haftaya hemen gidersiniz .çok beklemez yani .Bir de Çanakkale gezisi olabilir , buradan sayı çıkarsa ona da ilk bizim velileri koyabilirler. Yeterli sayı olursa bir otobüs 2 otobüs 45 kişi bir otobüs. Sabah 9 gibi buradan yola çıkılır , akşam iftardan önce buraya gelinir , 5-6 gibi.Sayı olursa haftaya hemen bizim velileri göndeririz. Sonra Çanakkale de olma ihtimali yüksek bir otobüs , o zaten yemekli olur .Cuma gününe kadar yeterli sayı olursa hemen görüşür hallederiz önümüz hafta içineEvde olan çocuğu olur ama öğrenciler olmaz ,Sayılar için duyuralım cuma günü sayıları alalım arkadaşlar."
 

Yukarıda velilere gönderildiği anlaşılan mesajın ardından konu ile alakalı olarak Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Sertaç Durdu'nun açıklaması ise şöyle,

"31 Mart yerel seçim tarihi yaklaştıkça, Anayasa ve hukuk kuralları unutulmaya başlandı. Eskişehirde bazı okul müdürleri ‘cumhur ittifakı’ adaylarını kayıracak yönde mesajları velilere atarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’n hamil hükümlerine hiçe saydığı görülmektedir. 
En son bir okul müdürünün velilere attığı mesaj, adeta ben hukuk tanımam imasını içerisinde barındırmaktadır. Yazım yanlışları içeren bu ifadeleri okulun velilerine göndermek, siyasal bir çalışmadır. 
Türkiye’deki bütün kamu kurumlarında oluğu gibi, eğitim kurumlarında da herhangi bir siyasal partinin lehine ya da aleyhine propaganda yapmak yasaktır.  Bu açık yasağa rağmen sendikal-siyasal referanslar üzerinden yönetici olan ve iktidarı açıktan destekleyen tutumlar gösteren bazı idareciler, okullarda iktidar partisi adaylarının propagandası yapılmasına izin vererek Türk Ceza Kanunu ve 657 sayılı Kanunu kapsamında suç işlemektedir. İktidarın ve onun çizgisindeki siyasal kadroların hukuk ve yasa tanımaz tutumlarının ülkeyi getirdiği nokta ortadadır. Hukuk kuralları toplumun sadece belli bir kesimi için değil, siyasi iktidar bileşenleri dâhil, herkes için eşit derecede uyulması gereken kurallardır. Okullarda siyasi propaganda yapanlar da söz konusu propagandaya izin verenler de suç işlemekte ve seçim yasaklarını çiğnemektedir. Okullar ve diğer eğitim kurumları iktidarın keyfi olarak siyasi propaganda yapabilecekleri mekanlar değildir. Yıllardır eğitim sistemini ve eğitim kurumlarını adım adım çöküşe sürükleyenler okullarımızı ve öğrencilerimizi seçim hesaplarına alet etmekten derhal vazgeçmelidir. Okullarda siyasi propaganda yapılmasına izin veren ya da göz yuman bütün eğitim yöneticileri hakkında soruşturma açılmalı ve suçu sabit görülenler derhal görevden alınmalıdır. Sendikamız Eğitim Sen, eğitim kurumlarında yapılan seçim çalışmaları ve siyasi propaganda ile ilgili şikâyetler üzerine hukuki girişimde bulunacaktır."