6 KURUMDAN ORTAK AÇIKLAMA: ÇOCUKLARIMIZIN BUGÜNÜ VE YARINI İÇİN OKUL YEMEĞİ HEMEN ŞİMDİ!

6 KURUMDAN ORTAK AÇIKLAMA: ÇOCUKLARIMIZIN BUGÜNÜ VE YARINI İÇİN OKUL YEMEĞİ HEMEN ŞİMDİ!

Ekonomik zorluklar, artan enflasyon, hayat pahalılığı ve alım gücündeki düşüş, temel gıda maddelerine bile erişimi zorlaştırmış durumda. Bu koşullarda çocuklarına günlük beslenme çantası hazırlamak zorunda kalan aileler, artık gıda temininde bile zorluklar yaşamakta. Eğitim-Sen, EBTO, ÖVDER, Eğit-Der TEODER, ve ÇYDD gerçekleştirdiği ortak basın toplantısı ile okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek talebini yineledi. 

Açıklamayı 6 kurum adına okuyan Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer ,"Türkiye, OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sıradadır. Ülkemizde okula aç giden çocuk sayısı her geçen gün artarken, çok sayıda kurum bütün okullarda ücretsiz okul beslenme programı hazırlanması çağrısı yapmaktadır. Türkiye’deki bu durum Eskişehir için de geçerlidir. Bugün Eskişehir’de her 5 çocuktan 1’ i derin yoksulluk sorunları ile yüzleşmekte, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamamaktadır. Bu noktada yapılacak en acil eylem, bir an önce okullarda kamunun öğle yemeği ile temiz ve sağlıklı su sunmasıdır. Bugüne kadar yapılan çağrılar maalesef siyasi iktidar ve  MEB tarafından duyulmamaktadır. Görev yerel yönetimlere düşmektedir." dedi .

Yerel yönetimlerin bu ihtiyaca cevap vermesi gerektiğini söyleyen Güçlüer, "Sağlıklı beslenme alışkanlığının çocukların sadece büyüme ve gelişiminde değil, okul başarısı üzerinde de son derece etkili olduğu konusunda çok sayıda bilimsel araştırma vardır. Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat süreleri kısalmakta, algılamaları azalmakta, zaman zaman öğrenme güçlüğü ve davranış bozuklukları gelişebilmekte ve benzeri nedenlerden dolayı okul başarıları düşebilmektedir." ifadelerini kullandı. 

Beslenme hazırlamanın kadınlar üzerine yüklenen angaryanın da artışına sebep olduğu vurgusunu yapan Güçlüer, "Ülkemizde eğitim ve öğretimde son yıllarda öne çıkan en önemli sorunlardan birisi öğrencilerin okullardaki beslenme sorunudur. Özellikle ekonomik krizle birlikte hızlı artan yoksullaşma, öncelikle en hassas durumdaki çocukları etkilemiştir. Eskişehir'in merkezi okullarının dışında eğitim gören çocukların beslenmesi için annelerin harcadığı zaman ve emek hat sahaya ulaşmıştır. Günde 6 kez okul yolunu gidip dönen ev emekçilerini kimse görmemektedir" şeklinde konuştu.