METAL İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ NELERDİR, NE YAPABİLİRLER?

Yaklaşık 150 bin Metal işçisini ilgilendiren 2023-2025 dönemi Türk Metal - MESS toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilki 26 Eylül Salı günü gerçekleştirildi. Görüşmenin ardından Türk Metal Sendikası Genel Başkanı sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Kavlak açıklamasında özetle; işçilerin açıkladıkları taslağın arkasında durmaları gerektiğini, bu taslağa karşı olup onları sendikalarına karşı kışkırtanların olduğunu ve işçilerin onlara kulak asmaması gerektiğini söyledi. Yani Kavlak, 150 bin metal işçisinden onları açlığa, sefalete mahkûm eden taslağa ses çıkartmamalarını istedi. 
Yaptığı her sözleşmeye her dönem abartılı isimler bulan ve buna işçilerin inanmasını isteyen Türk Metal bu sefer de sözleşmeye “Cumhuriyet Sözleşmesi” diyor. Son iki dönemdir yaptıkları sözleşmelere bakacak olursak enflasyon karşısında ücretler eridi, bitti. Asgari ücretin biraz üzerinde ama yoksulluk sınırının epey altında yaşamak metal işçisine reva görüldü. 
Şimdi yeni bir sözleşme dönemindeyiz. Türk Metal hazırlayacağı taslağı utanma belasına işçiye sormak zorunda kaldı. Ancak metal işçilerinin görüşleri ve önerileri asla dikkate alınmadı. Dağıtılan anketlerdeki zam oranı kısmına işçiler şıklarda olmayan oranı, en az %100 diye yazdılar. Şehrimizdeki Arçelik işçileri de diğer şıkları karalayarak taslaklara en az %100 yazdılar. Fakat açıklanan taslakta istediklerini bulamadılar. Bu da hiç sürpriz bir durum değildi. Bu zamana kadar Türk Metal Sendikasından ne fayda görmüşlerdi ki şimdi görsünlerdi. 
Metal iş kolunda örgütlü olan 2 büyük sendika daha var DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş’e bağlı Çelik-İş. Ancak görüşmelerde yetki Türk Metal’de diyerek bu iki sendika neredeyse hiç topa girmiyorlar. Birleşik Metal İş’in hazırladığı taslak bile açıklanan yoksulluk sınırının altında kaldı. Yani BMİS de metal işçisine sefaleti, yoksulluğu ve köleliği layık gördü.
Şehrimizde 3 büyük metal fabrikasındaki (Arçelik, Ford, Candy Hoover) işçileri ilgilendiren bu sözleşmenin ciddi bir kazanımla sonuçlanabilmesi için bazı adımların atılması gerektiği aşikar. Taslağın açıklanmasının ardından işyerlerinde tepkilerin, homurdanmalarının arttığını gözlemliyoruz. Bahsettiğimiz tepkilerin gün yüzüne çıkarttığı talepler ise şunlar;

  • Türk Metal’in açıkladığı taslak geri çekilsin
  • Taslak işçilere sorularak yeniden hazırlansın
  • Hazırlanan yeni taslak işçilere oylatılsın
  • Yapılan görüşmeler açık yapılsın, işçiler sürecin tamamında bilgilendirilsin, işçinin onayı ile maddeler imzalansın
  • Geçmişte yaşanan kayıplar mutlaka giderilsin ve asgari ücrete gelecek zam ücretlere yansıtılsın
  • Yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret belirlensin
  • Sendika içerisinde tam demokrasi işletilsin ve temsilciler seçimle göreve gelsin 

Bu talepleri kazanmak bugünden bakınca çok zor gözüküyor olabilir. Ancak hem dünya hem ülkemiz işçi sınıfı tarihine bakacak olursak; birleşen ve mücadele eden işçinin önünde hiçbir güç duramaz. Yeter ki işçiler birbirlerine güvenmeye ve yan yana gelmeye başlasın.