49.YIL…

Bu yıl yarım yüzyıllık bir geçmişe merdiven dayayan ve kırk dokuzuncu yaşını kutlayan Türkiye Yazarlar Sendikası, kurulduğu günden beri ülkemizin içinden geçtiği bütün karanlık zamanlarda her türlü baskıya göğüs gerip boyun eğmeyen, her zaman dik duran sayılı kuruluşlarından biridir.
Türkiye Yazarlar Sendikası, Aziz Nesin’in girişimleri sonucunda 1974 yılında kurulmuştur. “Türkiye’nin özgürlük, barış ve kültürel gelişim ve dayanışma mücadelesinde üzerine düşen görevi onurla yerine getiren bir aydınlar kuruluşudur.” Kurucuları Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Bekir Yıldız, Adalet Ağaoğlu, Orhan Murat Arıburnu, Adnan Özyalçıner, Turgut Uyar, Tomris Uyar, Leyla Erbil, Nihat Behramoğlu ve Ali Özgentürk’tür. Sendikanın ilk başkanlığını 1974 – 1975 yıllarında Yaşar Kemal yapmıştır. Şu an başkanlık görevini sendikanın kurucuları arasında da yer alan Adnan Özyalçıner yürütmektedir.
Türkiye Yazarlar Sendikası amaçlarını; “Sermaye – emek çelişkisinde, sermayeye karşı disiplinli bir güç oluşturma ve emeğin örgütlenmesi gereksiniminden doğmuştur. Yazarların emeğini, sermayeye karşı korumak; hukuki, sosyal, kültürel, ekonomik temel hak ve özgürlükleri savunmak ve geliştirmek; gerçek söz ve yazı özgürlüğünün sağlanması, korunması için her türlü mücadeleyi yürütmek” şeklinde açıklamıştır.
Dün olduğu gibi bugün de düşünce ve ifade özgürlüğünü baskı altına almak isteyen, muhalif basın mensuplarını, yazarlarını, çizerlerini demir parmaklıklar ardına atmakta sakınca görmeyen ve bu yüzden geçenlerde açıklanan sıralamaya göre bu konuda 180 ülke arasında ülkemizi 165. sıraya iteleyen zihniyetlere karşı kurulduğu günden beri direnmektedir ve direnmeye devam edecektir.
Genel Merkezi İstanbul’da olan sendikamız geçen yıllar içerisinde ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde temsilciler aracılığıyla örgütlenmesini sürdürmüştür. Bu yıl itibarıyla örgütlü olduğu il ve ilçeler şunlardır; Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Sinop, Denizli, Mersin, Zonguldak, Antakya, Edremit, Burhaniye, Tarsus ve Eskişehir’dir. Ayrıca İsveç’te de temsilciliği bulunmaktadır.
Eskişehir’imizde ise temsilcilik görevini uzun yıllar boyunca gazeteci, yazar ve şair Rahmi Emeç sürdürmüştür. Daha sonra görevi yine şehrimizin kıymetli yazar ve şairlerinden Erol Büyükmeriç’e devretmiştir. Ben de bir süreden beri bu onurlu bayrağı sevgili ağabeylerimden devralmış bulunuyorum. Pandeminin etkisinin azalması ve yasakların kalkmasıyla beraber Türkiye Yazarlar Sendikası Eskişehir Temsilciliği olarak çeşitli etkinlik, söyleşi ve imza günleri düzenledik. Geçen sene 1 Mayıs 2022 arifesinde düzenlediğimiz “Emek Şiirleri ve Dinletisi” gecemiz yerel ve ulusal basında yer alarak oldukça ses getirdi. (Dileyenler sendikamızın Youtube sayfasından geniş bir özetini izleyebilir.)
Kuşkusuz önümüzdeki dönemlerde de sendikamıza ve kentimize yakışan etkinliklere dayanışmayla ve omuz omuza imza atacağımızdan şüpheniz olmasın. 
Türkiye Yazarlar Sendikasının 49. kuruluş yıldönümü vesilesiyle; güzel kentimizin güzel insanlarına edebiyat ve sanatın tüm dallarıyla dopdolu günler, sendikamıza da mücadele ve direnç dolu yıllar dilerim. 
Nicelerine…