FORD İŞÇİLERİ TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNDE NE BEKLİYOR?

Asgari ücrete yapılan ara zamlar ve hayat pahalılığı karşısında eriyen maaşlar Ford Otosan Eskişehir Fabrikasındaki işçilerin de en önemli gündemi. Genç Ford Otosan işçileri ile zamları, çalışma koşullarını, hayat pahalılığını ve fabrika işçilerinin beklentilerini konuştuk. 


Yapılan kesintilerden mesai ücretleri hesaplanırken yapılan hatalardan ve vergi dilimi uygulamalarından bahsederken “Maaş bodrolarımızı anlamıyoruz!" diyor genç işçi. "Ailemle birlikte yaşıyorum, bekarım, buna rağmen ihtiyaçlarım dışında ayda iki pantolon bir t-shirt alacak kadar para kalıyor." diyerek durumu özetliyor. "Asgari ücrete yapılan zamların ardından aramızda bir fark kalmadı" diyerek ekliyor, “Son zamla birlikte Asgari ücret alanlar 11.400 TL almaya başladı, ben her Cumartesi artı hafta içi de mesaiye kalmama rağmen 14.000 TL alabiliyorum.". Genç işçi yoğun çalışma temposundan kendisine ayıracak zamanı da olmadığını söylüyor. "hayatımız uyku, çalışmak ve yemek yemekten ibaret." diyor. "Ayrıca zaten bir aktivite için de para kalmıyor...". Bir diğer genç işçi ise hem maaşların erimesinden hem de maaşlara iyileştirilme yapılmamasından şikayetçi, “Asgari ücrete ara zam yapılıyor biz sanki hiçbir şeyin fiyatı yükselmemiş gibi aynı maaşlarla geçinmeye çalışıyoruz” diyor. Onun da fabrikada yoğun mesailerin ardından kendine ayıracak zamanı yok. “Mesaiye kalmadan geçinemiyoruz, mesaiye kalınca da anca eve gelip yatıyoruz…”
Fabrikadaki maaş beklentilerini ve Ford Otosan işçisin zam taleplerini konuşuyoruz. Ara zam şart diyor genç işçi. Birkaç gündür cumhuriyet altını dağıtılacakmış diye bir dedikodu dolaşıyor, TİS'e kadar idare edin gibisinden. Ama ben hakkımı istiyorum. Bir kereye mahsus cumhuriyet altını vermekle benim hakkım olan maaşı almam aynı şey mi?" Ardından fabrikadaki tüm işçilerin maaşlarındaki erimeden şikayetçi olduğunu anlatıyor. "Bu sözleşmede de maaşlar düzelmese bırakıp başka yerlerde çalışacağını söyleyen arkadaşlarımız var." diyor. Sebebini sorduğumuzda ise genç işçinin cevabı şöyle oluyor, "Asgari ücretle çalışsam hem vergi dilimine girmem hem de bu kadar ağır çalışmam diye düşünüyor arkadaşlar." Konu ardından tabi vergi dilimine geliyor. Bu ay maaşından yapılan kesinti %20, gelecek ay ise %35 vergi dilimine gireceğini söylüyor işçi. "Zaten gelecek ay vergi dilimine de girince maaşlar asgari ücretin de altına düşecek" diyor. Kendisinin ara zamla maaş beklentisi ise en az 18.000 TL, "Bu hayat pahalılığında daha düşük bir rakamla benim bile geçinmem imkânsız diyor ve ekliyor, "Aradaki farkı toplu sözleşmeden sonra verecekler diye bir beklenti var fabrikada. Para pul olduktan sonra ben hakkımı zamanında alamadıktan sonra bir anlamı yok ki." Öteki genç işçi için de toplu sözleşmede maaşlara büyük bir zam yapılması şart, “şu an 14.000 TL yetmiyor, en az 20.000/22.000 TL arasında maaş almamız lazım” diyor ve ekliyor, “Zaten benzinle mazota gelen zamlarla her şeyin fiyatı yükselecek. Sözleşmede buna göre bir artış yapılmazsa daha maaşları almadan ezileceğiz.” şeklinde yorumluyor. Vergi dilimi için ise düşünceleri diğer genç işçiyle çok benzer, “Biz %35 vergi dilimine gireceğiz. Vergisini ödemeyen patronlara af çıkarıyorlar!” diyor. 


 Ağır çalışma koşullarından ise "Biz bir de ağır sanayi olarak sayılmıyoruz, benim taşıdığım malzeme üzerime düşecek olsa kolum bacağım kırılır, riskli bir iş. Ancak haklarımızdan faydalanamıyoruz Ağır sanayi sayılmadığı için." diyerek bahsediyor.  Bir genç işçi ise yaşanan servis kazalarından bahsediyor, “Fabrikaya giderken otobüsler arızalanıyor neredeyse her ay kaza çıkıyor. En son kazada 3 işçi öldü, yaralananlar oldu. Hem hız yapıyorlar hem de son kazada şoför uyuyakalmış!” diyor.

Gelecek toplu sözleşme ve ara zam meselesinde ise genç işçilerin çözümü talepkâr olmakta, Bir işçi, "Sözleşmeli-kadrolu herkes zam talep etmeli. “Şeklinde ifade ediyor. "Sözleşmeli arkadaşlarda kadroya almazlar korkusu var, kadrolu arkadaşlarda da ben çalıştığım saatime, yatan maaşıma bakayım havası var."   "Sendika kimseyle konuşmadan TİS imzalar, 100 TL için bile başkan çıkar konuşma yapar, biz en iyisini yaptık der, alkışlanır. Bizim hakkımız olan ücretleri talep etmemiz lazım." diyor.  Başka bir genç işçi ise toplu sözleşme için dağıtılan anketlerde en yüksek zam oranını seçeceğini söylüyor.