AHMET TELLİ ESKİŞEHİRLİLER İLE SÖYLEŞİDE BULUŞTU
Şair ve yazar Ahmet Telli, "Su Çürüdü" kitabının 40. Yılında Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Eskişehir Şubesi ve Bilim Sanat Edebiyat Derneği (BİSED) tarafından düzenlenen söyleşi ve imza gününde Eskişehirliler ile buluştu. Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda gerçekleşen söyleşi ve imza gününe Eskişehirler yoğun ilgi gösterdi. Telli’nin "Su Çürüdü" kitabının 40. Yılına özel gerçekleştirilen söyleşinin moderatörlüğünü şair yazar Mahmut Temizyürek yaptı.
Söyleşi öncesinde konuşan TYS Eskişehir Temsilcisi Ömer Asaf Tosun, Ahmet Telli’nin ‘Su Çürüdü’ demesinin üzerinden 40 yıl geçtiğine dikkat çekti. Tosun, “40 yıl sonra gelinen noktada suyla beraber iş, ekmek, özgürlük, hak, hukuk ve adalet de çürüdü. İnsan çürümesin. İnsanlık çürümesin” dedi.
Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi
Tosun’un konuşmasının ardından yazar Oğuz Gemalmaz, Telli’nin ‘Su Çürüdü’ şiirini okudu. Okunan şiirin ardından söyleşiye geçildi. Mahmut Temizyürek, söyleşinin başlangıcında Ahmet Telli ve şiirini anlatan ‘Ahmet Telli Nidası’ adını verdiği bir sunum yaptı. Telli’nin şiirinin 1968’in isyancı ruhundan beslendiğini söyleyen Temizyürek, Telli’nin bir vefa şairi olduğunu belirtti. Telli’nin 1968’li yılları arkadaşlık şiiri olarak tanımladığını ifade eden Temizyürek, Telli’nin unutulmaz bir şair karakteri yarattığını kaydetti. Temizyürek, sunumun hemen ardından Telliye, hayatı, şiirleri ve edebiyata bakış açısı ile ilgili sorular yöneltti.
Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi
Konuşmasında okul yılları ve öğretmenlik yaptığı dönemi anlatan Telli, anılarını da yer verdi. İbrahim Kaypakkaya ve Mahir Çayan ile ilgili anılarını da anlatan Telli, 68-71 döneminin devrimci ruhu ile ilgili soruya cevap verirken, “Her tarif mutlak kez eksik. Tarif edilen her şey bir organizma olmaktan çıkarak nesneye dönüşür” dedi. Telli konuşmasında, henüz yayınlanmayan son kitabında yer alan ve 68’in devrimci liderlerini anlatan şiirini okudu. “Dünya 68’i ile Türkiye 68’ini aynı kefeye konuyorlar, öyle olmadığını anlatmak gerek” diyen Telli o dönemde dünyada özgürlük talebinin ön plana çıktığını vurguladı. Türkiye’de ise sınırsız ve sınıfsız bir toplum talebinin ön planda olduğunun altını çizen Telli, “Avrupa’da 68 bitmesine rağmen, bizdeki hala bitmedi. 78’liler hala mücadeleyi sürdürüyor. 78’i 68’in devamı olarak düşünmeli” diye konuştu. Kendisine sorulan bir soru üzerine arkadaşlığın tanımını yapan Telli, şunları söyledi: “Önce kardeşiniz olmuştur. Bu biyolojik bir bağdır. Sonra dostlarınız olmuştur. Onu belirleyen şey yaşamınızdır, çevrenizdir. Yoldaşlığı ideolojiniz belirler. Arkadaşlık, aşk gibi emek ister. Aşka benzer. Emek ister, duygu yoğunluğu ister. Kazanılmış o güzelliği hissettirmek istiyorum. O duygu okura da taşsın istiyorum.” dedi.
Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi
Politik ve edebiyat dergilerine karşı tutumunun da anlatan Telli, salondan kendisine yöneltilen sorulara da içtenlikle cevap verdi. Söyleşinin ardından Telli, Eskişehirliler için “Su Çürüdü 40. Yıl Özel Baskısı’nı imzaladı