MAYA MEKANİK İŞÇİLERİ SENDİKAL HAKLARI İÇİN DİRENİYOR

 Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde Kurulu bulunan Maya Mekanik LTD. ŞTİ.'nde Birleşik Metal-İş Sendikasına Örgütlenen işçiler 1 Mayısta mesaiye çağırıldı. Ardından mesayile kalmak istemeyen işçilerin fabrika yönetiminden baskı ve mobbing gördükleri işçiler ve sendika yetkilileri tarafından dile getirildi. 1 Mayıs günü fabrikanın üretim müdürünün sosyal medyada "1 Mayıs işçi bayramınız mübarek olsun" yazılı bir paylaşımda yaptığı müstehçen hareket işçilerin tepkisini topladı. 1 Mayıs sürecinde gördükleri baskı ve sendikal yetkilerinin tanınmamasına karşı fabrikda direnişe geçen işçiler, "insanca yaşamak için haklarımızın karşılanmasını istediğimiz için direnişteyiz" dedi. 

Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Recai Büyükbeyhan ise yaptığı açıklamada, 

" İşveren yetki itiraz etmiş olup süreç devam ederken Maya mekanik işyeri müdürü olan Onur KÖYLÜOĞLU resmi tatil olan 1 Mayıs işçi bayramında çalışanların hiç rızasını bile almadan İşçi arkadaşlarımızı mesaie bırakmak istemiştir. Zorlama ve tehdit ile fazla mesai yapmaları için  baskı yapmıştır. İşçi arkadaşlar üyelerimiz 1 mayıs’ın resmi tatil olduğunu mesaiye gelmeyeceklerini söylemişlerdir. Ayrıca müdür üyelerimizi gerek yüzyüze gerekse telefon ile durmadan arayarak sendikamızdan istifa etmeleri için baskı, mobing uygulayarak suç işlemektedir. Üyelerimiz de fazla mesaiye gitmeyerek 1 Mayıs birlik,mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs işçi bayramına katılmışlardır. işyeri üretim müdürü olan Onur Köylüoglu'nun ve yönetici ekibi olarak ekip arkadaşlarıyla  beraber sosyal medya üzerinden yaptığı durum paylaşımıyla başta kendi işçilerine olmak üzere tüm işçi sınıfına adına hakaret ederek yaptığı onur kırıcı, hakaret içeren paylaşımını başta sendikamız olarak kınadığımızı ve suç duyurusunda bulunduğumuzu  belirterek kamuoyuna duyurur ve en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu. 

 Fotoğraf: Eskişehir'in Sesi

İşçiler fabrikada üretim şartlarının ço0k ağır olduğunu molaların ve sosyal hakların çok sınırlı olduğunu belirtirken bir işçi, "tuvaletlere bile kartla turnikelerden geçerek giriyoruz, tuvalet molalarımız 7 dakikayı geçerse maaşımızdan kesiliyor." dedi. 

 İşçilerin ve sendikanın iddialarını sorduğumuz Maya Mekanik Üretim Müdürü Onur Köylüoğlu, "benim yaptığım hareket işçi arkadaşlarımıza karşı yaptığım bir hareket değildir kendi aramızda şakalaşmak için yapılmıştır" derken Sendikaya karşı fabrika içinde mobbing ve baskı yapıldığı iddialarına karşı ise "biz arkadaşlara anayasal hakkınızdır dedik onlara baskı ben yapmıyorum" dedi. İşçilerin sendikalaşıp bir kısmın işten çıkarılmasına ve sendikanın yetkisine itiraz edilmesine ise " her iki tarafta anayasal hakkını kullanıyor, üretimi durdurmamız belki de bizi iflas ettirecek arkadaşların iyiliği için de çalışıyoruz" diyen Köylüoğlu, Ben üretim Müdürü olarak 10 senedir bu arkadaşlarla birlikte çalışıyorum onlara hakaret etme niyetim yoktu, onlara karşı bir hareket yapmak istemedim" şeklinde açıklamalarda bulundu

Fotoğraf: Birleşik Metal İş Eskişehir Şubesi Facebook sayfasından alınmıştır.


02.05.2023 17:16:22